Snart dags för skolstart i Diamanten i Guldringen
NORRKÖPINGSe här det allra nyaste i skolväg i Norrköping. Så nytt att det ännu inte ens är riktigt färdigt.Nämligen Diamantens Lek och Inlärning. I vad som inte längre ska kallas Navestad, utan Ringdansen. I gamla Guldringen, och med plats för 300 barn.- Som ska bli sedda, respekterade och delaktiga, lovar rektorn Stephan Andersson.
Stephan Anderson, en av de två rektorerna, är mycket nöjd med hela ombyggnaden. Och inte minst då det stora, ljusa luftiga rörelse- och samlingsrummet. (Rörelserum är väl vad man förr i tiden plägade kalla gymnastiksal.) FOTO: CAMILLA JOHANSSON
Foto:
Diamantens Lek och Inlärning alltså, ett sätt att uttrycka att detta inte bara är skola utan även förskola, och för den delen också fritidsgård och öppen förskola.
- Jag tror det är helt unikt i Sverige, att skola och förskola hör så här nära ihop, säger Stephan Andersson, rektor tillsammans med Anita Gustavsson.
<b>Stark integration</b>
De var tidigare chefer för de separata enheterna Rullbandet och Önskeringen, vartill nu även kommer Guldringens skola och förskola. Alla dessa integreras nu i Diamanten.
Som inryms i en nu ombyggd del av Guldringen. Där både ytter- och innerringen tas i anspråk - i byggnader som kapats med ett antal våningar på höjden, och sammanbundits med en överbyggnad. Den blir passage mellan de båda husen, men även bibliotek. Två rejäla skolgårdar får man, den ena på utsidan av ytterringen och den andra på insidan av innerringen.
<b>Ett stenkast bort</b>
Det blir 120 barn i förskolan, 180 i skolan där det blir sex klasser med årskurserna 1-5 integrerade. Efter femman går barnen över till Navestadsskolan ett stenkast bort.
Kopplingen mellan förskola och skola går som sagt ovanligt långt här, och det anser Stephan Andersson är bara bra:
- Visst, i förskolan kommer man att på ett annat sätt se meningen med vad man håller på med. Och i skolan blir det möjligt att bygga vidare på föräldrakontakten, som brukar vara som bäst i förskolan. Det är några av fördelarna.
I de båda trevånings huskropparna blir nu förskola på nedre våningen, tre avdelningar i vardera huset. Dessa får sedan direkt koppling till lika många skolvdelningar en trapa upp. Där rummen är skola under skoltid, men annars fritidshem. De båda rektorerna basar för varsitt hus, där då både förskola och skola ingår.
- Det blir jättefina lokaler, säger Stephan förtjust, där han visar oss run.
<b>Oerhörd känsla</b>
Han har jobbat i Navestad sedan 1979 och känner varmt för området:
- Verkligen, och det har alltid varit ett så bra samarbetsklimat här. Så det är en oerhörd känsla, när det nu byggs om så här nytt åt oss. Det har ju inte alltid varit så fräscht härute på senare år.
När han började var det 60 procent invandrarbarn, under 90-talet har andelen ökat till 90. Det är för mycket, och det är alla ense om.
- Men vi har ett upptagningsområde där även Kvarnberget och Ensjön ingår, så det kan bli bättre proportioner. Kanske blir också det nya Navestad så bra, att folk kommer att flytta ut hit från stan.
<b>Hopp om stabilitet</b>
- Med många invandrarbarn ställs speciella krav. Man måste verkligen, som läroplanen säger, möta varje individ där han eller hon befinner sig.
- Men det stora problemet under 90-talet, det har varit turbulensen i området, med nya flyktinggrupper som kommit. Man får hoppas på bättre stabilitet nu, så att vi kan få behålla samma barngrupper
- En lekfull skola och en lärorik förskola, det är vad vi vill ha. Vi hoppas barnen ska kunna behålla lusten att lära, från förskolan och upp i femman, säger Stephan Andersson.
Nu finputsas alltså Diamantens nya lokaler. Och samtidigt pågår då in i det sista jakten på personal - där man liksom så många andra fortfarande har vakanser att dras med.