Snart dags för kulörta lyktor
NORRKÖPINGDe svenska kräftorna är på gång. I vissa affärer har försäljningen redan börjat, men priset är högt trots att leveranserna ofta kommer från lokala leverantörer i länet. En leverantör är Pelle Axelsson på Ringstagård som har fiskat kräftor i ungefär tio år. - Det är något visst med fisket och själva premiären. Men jag äter det bara en gång per år, berättar han.
För många är de små och nypstarka djuren en delikatess och många har svårt att vänta till premiären. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK
Foto:
- Nu kan man äta kräftor året runt om man vill, men det ska vara i början av augusti annars förlorar det lite av sin betydelse. Det är en tradition, förklarar han.
För tio år sedan byggde Ringstagård en konstgjord sjö för bevattning. Man köpte in 450 honkräftor och 150 hankräftor som planterades i sjön. Beståndet har sedan dess bara ökat och i dag är de nästan för många för att få plats.
Pelle Axelsson brukar försöka hålla premiärdatumet och inte fiska några kräftor före den sjunde augusti. I förrgår drog han ändå upp den första fångsten.
- Det var en butik som hade en beställning så de ringde och bad att vi skulle ta upp några, berättar han.
Kräftorna dyker upp allt tidigare i butikerna. De utländska kräftorna har funnits att äta en tid. Nytt i fiskdisken är de färska och nykokta svenska kräftorna.
- Det är klart att de ska vara levande när de kommer hit. Vi vill ju koka och krydda kräftorna själva så att det säkert blir rätt, berättar man vid frysdisken i Ica Kvantum i Hageby.
Årets svenska kräftsäsong väntas bli fin. Kräftfisket har blivit tidigt och rikligt tack vare den tidigt varma och långa sommaren. Ett problem tidigt under säsongen kan dock vara att kräftorna är små.
- Nästan hälften av de jag får upp får jag slänga tillbaka i vattnet igen för att de är så små, berättar Pelle Axelsson, kräftfiskare.
Kanske är det detta som avgör priset, som för de svenska kräftorna ofta är dyrt, långt över två hundra kronor. Priset för de utländska kräftorna har också ökat med nästan tio procent sedan förra året.
- Det beror på att det är lite brist på kräftor i år. De kinesiska kräftorna har drabbats av någon bakterie och därför har tillgången på dem minskat kraftigt och priserna gått upp, berättar Mikael Karlsson, frysansvarig på Ica Kvantum i Hageby. Men priset i de olika livsmedelsbutikerna skiljer sig något både vad gäller svenska och utländska kräftor så det kan löna sig att gå runt och titta.
FAKTARUTA:
Här kan du hitta svenska kräftor:
Coop Forum 269kr/kg
Ica Kvantum,Hageby 299kr/kg
Swartz Fisk 250kr eller 300 kr/kg
Spar Kungsgatan 239 kr/kg
Här kan du hitta svenska kräftor:
Coop Forum 269kr/kg
Ica Kvantum,Hageby 299kr/kg
Swartz Fisk 250kr eller 300 kr/kg
Spar Kungsgatan 239 kr/kg
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!