Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snabbutbildning på gott och ont

Fem högskolepoäng extra per år. Tre terminer i stället för två.
Treterminerssystem på Sveriges högskolor är ett av utbildningsförslagen socialdemokraterna ska ta ställning till på fredagens kongress.
- Man kommer ut i arbetslivet snabbare, säger Åsa Ljungberg.
Men är det bara positivt? Studenterna på Campus Norrköping är splittrade.

Sandra Karlsson vill inte ha treterminerssystemet. Hon tror att systemet vore bra för de som inte kan få något sommarjobb, men själv jobbar hon helst nio veckor under sommaren för att få en mer hållbar ekonomi under terminerna.
FOTO: JANNE FORSBY

Sandra Karlsson vill inte ha treterminerssystemet. Hon tror att systemet vore bra för de som inte kan få något sommarjobb, men själv jobbar hon helst nio veckor under sommaren för att få en mer hållbar ekonomi under terminerna. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-04-15 06:00
Ombuden ska ta ställning till 100 olika förslag om tillväxt. Många av förslagen rör forskning och utbildning och ett av förslagen är att landets studenter ska kunna gå "intensiva utbildningar". Det innebär att det kommer vara tre terminer på ett läsår i stället för två. De tre terminerna omfattar 15 poäng var och poängen på ett läsår blir 45 i stället för 40 som det är nu. Utbildningsminister Thomas Östros är en av kongressens huvudföredragare. Han tycker att förslaget är bra eftersom studenternas utbildningar klaras av snabbare och för att studenternas försörjningsproblem under sommaren försvinner.
På Campus Norrköping råder delade meningar om förslaget. Det finns både positiva och negativa konsekvenser om förslaget skulle gå igenom.
Ari Vartiainen, Åsa Ljungberg, Daniel Källström, Frida Johansson och Sandra Karlsson läser alla sitt andra år på sjuksköterskeprogrammet i Norrköping. De är splittrade när det gäller treterminerssystemet.
- Det verkar väldigt bra. Man kommer ju ut i arbetslivet snabbare, säger Åsa Ljungberg.
- Ja tolv veckors sommaruppehåll som det är nu, är ju på tok för långt i alla fall, tillägger Daniel Källström.

Orkar vi verkligen?
Alla tycker dock inte att förslaget är helt igenom bra.
- Frågan är om man orkar med fem extra veckor per år. Jag tycker det är jobbigt nog som det är, säger Frida Johansson som är tveksam till förslaget.
- Jag tror det är bra för dem som inte får sommarjobb, men själv vill jag jobba åtta eller nio veckor så att jag har extra pengar att röra mig med under terminerna, säger Sandra Karlsson som hellre behåller dagens tvåterminerssystem.
Sacos studentråd är några av dem som krävt att universitet och högskolor ska anordna utbildningar med treterminsår. Anledningarna till det är bland annat studenters försämrade ekonomi, men också att Sveriges studenter blir äldre och äldre. Snabbare utbildningar sänker medelåldern bland studenter, dessutom tror Sacos studentkår att snabbare utbildningar lockar fler att studera.
Blir förslaget om tre terminer antaget på fredag ska Högskoleverket redan i vår utreda hur systemet kan utformas.
Malin Therus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om