Snabbehandling som räddar liv
NORRKÖPINGVård redan i hemmet eller i ambulansen. Det kan den som insjuknar i hjärtinfarkt i Östergötland få sedan en tid tillbaka. - Snabb behandling sparar liv, säger hjärtläkare Christofer Digerfeldt, vid Vrinnevisjukhuset.
Maria Karlsson, hjärtsköterska, och Christofer Digerfeldt, hjärtläkare, visar den väska med hjärtmedicin som ambulanserna numera har med sig. FOTO: ANDREAS SKOGH
Foto:
Det nya arbetssättet innebär ett större samarbete mellan ambulanssjukvårdare, sköterskor på hjärtintensiven och hjärtläkare. Men också att patienten får behandling redan i hemmet eller på den plats där han eller hon insjuknat.
- Det känns väldigt bra att kunna göra något med en gång, säger ambulanssjukvårdare Kent Ekholm.
<b>Utbildning</b>
Han och övriga ambulanssjukvårdare har fått utbildning i två dagar för att kunna hantera utrustningen och arbeta på ett lite annorlunda sätt mot tidigare.
- Förr gällde det att få in patienten till sjukhuset så snabbt som möjligt. Nu kan det ta upp till en kvart innan vi åker iväg då vi ger behandling på plats.
Om hjärtinfarkt misstänks tar ambulanssjukvårdaren EKG och skickar det via mobilt Internet till sjukhuset där en sköterska tittar på det och ger vidare instruktioner. Bedömer sjukhuset att det handlar om en svår form av hjärtinfarkt, som kräver propplösande behadling, fortsätter sjukvårdaren att ta hand om patienten enligt en viss checklista som utformats. Bland annat ges då ett propplösande medel.
- Vi har hela tiden kontakt med ambulanspersonalen och patienten, säger hjärtsköterska Maria Karlsson.
<b>Alla är nöjda</b>
Samtliga är nöjda med det nya arbetssättet. Och det är även patienterna. Arbetssättet används på flera andra platser i Sverige och även ute i världen.
- Vi har haft någon patient som nästan velat att vi skulle vända hem igen med ambulansen då han mådde så mycket bättre redan under färden till sjukhuset, säger Kent Ekholm.
- I de lyckosamma fallen är patienten i stort sett färdigbehandlad när han eller hon kommer till sjukhuset och vi ger då bara eftervård, säger Christofer Digerfeldt.
Hittills har 19 patienter i Norrköping fått hjälp genom det nya arbetssättet.
- Det handlar inte enbart om att rädda liv utan också att förbättra situationen för den som överlever en hjärtinfarkt. Ju tidigare man får hjälp, desto mindre risker för framtida men, säger säger ambulansöverläkare Karl-Axel Wallman-C:son.
-Tyvärr söker inte alls alla hjälp direkt utan tar en värktablett och lägger sig ned och vilar och hoppas att bröstsmärtorna ska gå över. Men varje minut är värdefull, säger Christofer Digerfeldt.
Under ett år får drygt 400 av patienterna på hjärtintensiven vid Vrinnevisjukhuset diagnosen hjärtinfarkt. Av dessa har en tredjedel den allvarligare formen som behöver propplösande behandling.