Snabbare och säkrareNy teknik ska ge mer precisa larm till SOS
Snabbare, enklare och mer precis. Det är fördelarna med den nya teknik som SOS Alarm använder och som nu är fullständigt utbyggd i hela Sverige. Men i delar av landet har systemet fått allvarlig kritik, bland annat för att ha en larmhanteringstid på upp till 20 minuter. - I våran värld finns inte det, säger Peter Mildén, platschef SOS Alarm i Norrköping.
Peter Mildén är ny platschef för SOS Alarm i Norrköping. Han tycker att den största fördelen med det nya operatörsystemet är den digitala kartan där operatören har ständig kontroll över var alla räddningsfordon befinner sig.
Foto:
Istället ser han stora fördelar med det nya systemet. - En stor fördel är att systemet innehåller en digital karta och så fort operatörerna får in ett nödsamtal lokaliseras platsen som samtalet kommer från, detta oavsett om personen ringer från ett hemligt nummer. På den digitala kartan ser SOS-operatören samtidigt var alla räddningsfordon befinner sig och om de är lediga eller upptagna. Dessutom kan SOS-centraler på olika ställen i landet nu hjälpa varandra om en stor olycka skulle inträffa. - Vi kan ta stormen Gudrun som exempel. Då kunde några av våra operatörer inte ta sig till arbetsplatsen, hade vi haft Zenit hade operatörer i Örebro, som inte var lika allvarligt drabbat, kunnat koppla in sig och hjälpa oss, säger Peter Mildén. Spåra mobilsamtal
Under ett års tid har operatörerna på SOS Alarm i Norrköping kört in sig i det nya systemet. Carina Evertson jobbar som operatör på SOS Alarm. Hon tycker att allting har blivit mycket bättre med det nya systemet. - Vi vet mer exakt var de inblandade befinner sig, säger hon. Möjligheten att kunna spåra mobilsamtal och få ut en ungefärlig position för var den nödställde befinner sig tycker hon är mycket användbar. - Vi använder den ofta vid trafikolyckor, folk kan nästan aldrig säga var på en väg de befinner sig, säger hon.