Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snabbare och säkrareNy teknik ska ge mer precisa larm till SOS

Snabbare, enklare och mer precis. Det är fördelarna med den nya teknik som SOS Alarm använder och som nu är fullständigt utbyggd i hela Sverige. Men i delar av landet har systemet fått allvarlig kritik, bland annat för att ha en larmhanteringstid på upp till 20 minuter.  - I våran värld finns inte det, säger Peter Mildén, platschef SOS Alarm i Norrköping.

Peter Mildén är ny platschef för SOS Alarm i Norrköping. Han tycker att den största fördelen med det nya operatörsystemet är den digitala kartan där operatören har ständig kontroll över var alla räddningsfordon befinner sig.

Peter Mildén är ny platschef för SOS Alarm i Norrköping. Han tycker att den största fördelen med det nya operatörsystemet är den digitala kartan där operatören har ständig kontroll över var alla räddningsfordon befinner sig.

Foto:

NORRKÖPING2009-02-25 03:00
Peter Mildén är ny platschef på SOS Alarm i Norrköping sedan tre veckor tillbaka. Enligt honom har problemen med det operativa systemet Zenit, som drabbat framförallt västsvenska kommuner, inte dykt upp här i länet. Dagens Nyheter har berättat hur långa larmhanteringstider ledde till att fem västsvenska kommuner synade SOS Alarm vilket i sin tur ledde till att flera landsting började utreda möjligheten att själva sköta utlarmning av ambulanstransporter. - Så är det absolut inte här. Vi har ett riktigt bra samarbete med Landstinget i Östergötland och de har inte framfört några synpunkter på att vi har långa larmhanteringstider säger Peter Mildén. Digital karta
Istället ser han stora fördelar med det nya systemet. - En stor fördel är att systemet innehåller en digital karta och så fort operatörerna får in ett nödsamtal lokaliseras platsen som samtalet kommer från, detta oavsett om personen ringer från ett hemligt nummer. På den digitala kartan ser SOS-operatören samtidigt var alla räddningsfordon befinner sig och om de är lediga eller upptagna. Dessutom kan SOS-centraler på olika ställen i landet nu hjälpa varandra om en stor olycka skulle inträffa. - Vi kan ta stormen Gudrun som exempel. Då kunde några av våra operatörer inte ta sig till arbetsplatsen, hade vi haft Zenit hade operatörer i Örebro, som inte var lika allvarligt drabbat, kunnat koppla in sig och hjälpa oss, säger Peter Mildén. Spåra mobilsamtal
Under ett års tid har operatörerna på SOS Alarm i Norrköping kört in sig i det nya systemet. Carina Evertson jobbar som operatör på SOS Alarm. Hon tycker att allting har blivit mycket bättre med det nya systemet. - Vi vet mer exakt var de inblandade befinner sig, säger hon. Möjligheten att kunna spåra mobilsamtal och få ut en ungefärlig position för var den nödställde befinner sig tycker hon är mycket användbar. - Vi använder den ofta vid trafikolyckor, folk kan nästan aldrig säga var på en väg de befinner sig, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om