Snabba ryck för en bättre arbetsmiljö

Det gick på en vecka. På onsdagen slog Vårdförbundet i Norrköping larm till Arbetsmiljöverket om kaotisk arbetsmiljö i hemsjukvården. På fredagen kom verket på inspektion och läste högt ur arbetsmiljölagen.Och redan igår var det dags för huvudskyddsombuden att kontrollera att landstinget lyssnat ordentligt.

Huvudskyddsombudet Ann-Marie Kempe (till höger) peppar sköterskan Linda Andersson och hennes arbetskamrater på hemsjukvården att skriva avvikelser så fort hon inte hinner med alla sina arbetsuppgifter på arbetstid.

Huvudskyddsombudet Ann-Marie Kempe (till höger) peppar sköterskan Linda Andersson och hennes arbetskamrater på hemsjukvården att skriva avvikelser så fort hon inte hinner med alla sina arbetsuppgifter på arbetstid.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2011-07-14 03:00

- Vi blir ju inte fler sjuksköterskor för att Arbetsmiljöverket varit här, men nu tvingas i alla fall arbetsgivaren att ta sitt ansvar, säger huvudskyddsombudet Helena Eriksson som tillsammans med huvudskyddsombudet Ann-Marie Kempe hälsar på hos distriktssköterskorna i hemsjukvårdens nya lokaler på Kungsgatan.

Rapport direkt
De är ute för att höra hur medlemmarna mår och hur det går.

- Har cheferna haft genomgång med er om vad ni ska göra om ni är under minimibemanning? undrar Ann-Marie Kempe.

Jodå, nu vet distriktssköterskorna, att varje gång de är färre än vad landstinget slagit fast i bemanningsplanen, och det är de var och varannan dag, så ska de skriva en avvikelse, eller tillbudsrapport som det heter i arbetsmiljösammanhang, det vill säga en rapport om fara för ohälsa. Det fina i kråksången, ur sköterskornas perspektiv, är att en sådan inte bara kan stoppas undan. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter måste den utredas.

- Jag skrev mina avvikelser i lördags kväll. Jag hann inte tidigare, berättar Karin Hellbring, förtroendevald på arbetsplatsen.

Prioritering under lupp
Sedan diskuteras prioriteringar, också ett krav från Arbetsmiljöverket, att arbetsgivaren och inte sköterskorna ska prioritera när arbetsuppgifterna växer dem över huvudet. För det är vad de gjort sedan kaoset började 1 juni när den nya organisationen trädde i kraft. Det är de som tvingats bestämma vilka patienter som ska stå åt sidan.

Minst tio hembesök per dag måste distriktssköterskorna hinna med. Däremellan ska de köra emellan patienterna, hinna dokumentera, lämna in prover och så vidare.

Fel tidpunkt
Det är inte omorganisationen i sig som skapat kaoset. Att flytta ihop och få samordningsvinster kan vara bra, tycker Helena Eriksson. Problemet är att den kom mitt i semestertid när halva arbetsstyrkan är borta och framför allt att landstinget inte analyserat och förutsett problemen som kunde uppstå.

För hemsjukvårdens personal innebar omorganisationen att alla fick flytta ihop på Kungsgatan efter att tidigare ha varit utspridda på Norrköpings fem vårdcentraler (numera tre).

- Nu när vi inte utgår från en vårdcentral måste vi åka dit för att lämna in prover vi tagit. Det bästa är att samordna så att en åker i stället för alla, säger Karin Hellbring som ett exempel vad sköterskorna själva fått styra upp eftersom arbetsgivaren inte tänkte på det i förväg.

Bygger om förråd
Nu är det en och en halv månad sedan flytten till Kungsgatan, men det verkar som det var i går. Väggarna är kala, rummen tomma, kartongerna inte uppackade. Ingen har hunnit.

I förrådet håller undersköterskan Ewa Almbråten på att bygga om alla hyllor, eftersom någon inte tänkte på att det nu blir fem och inte bara ett hemsjukvårdsområde som hämtar sjukvårdsmaterial här.

I dag, torsdag, är för övrigt Ann-Marie Kempe och Helena Eriksson på besök på vårdcentralen Cityhälsan norr (Sandbyhov), som också inspekterats och förelagts åtgärder.

Under tidspress
I går skickade för övrigt Arbetsmiljöverkets över sitt föreläggandet till landstinget. Här framgår att om man inte vidtar påbjudna åtgärder före 15 augusti för vissa, 7 november för andra, riskerar man ett vite om 200 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om