Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snabba insatser som kan rädda liv

NORRKÖPING
Vad gör du om du kommer först fram till en olycksplats? Och vad är framåtstupa sidoläge för något? Det vet i alla fall eleverna i musikklassen 6 B på Hagaskolan. I går fick de undervisning av de något äldre eleverna på Thapperska gymnasiet.

Annika Tholander visar Jonas Asterbäck hur man utför mun-mot-mun-metoden.
FOTO: JANNE FORSBY

Annika Tholander visar Jonas Asterbäck hur man utför mun-mot-mun-metoden. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-11-06 00:00
- Man lär sig så mycket på det här sättet. När vi är lärare måste vi verkligen kunna det vi lär ut, säger Annika Tholander och Lina Andersson, två av eleverna i klass 2 B på Thapperska gymnasiet.
Eleverna från Hagaskolan verkar mycket nöjda med sina tillfälliga lärare i kursen om LABC - läge, andning, blödning, chock.
- Innan visste jag ingenting, nu vet jag hur man ska göra om man kommer till en olycksplats, säger Emelie Carmhagen Wernoff.

<b>Gruppindelning</b>
Eleverna har delats in i grupper och Emelie och några av hennes klasskompisar lär sig att mäta blodtryck, lyssna på pulsen, använda mun-mot-mun-metoden och lägga någon i framåtstupa sidoläge. De lyssnar uppmärksamt på sina tillfälliga lärare och övar sedan på varandra.
Den här speciella dagen är egentligen ett led i ett IT-projekt på Thapperska gymnasiet. Eleverna, och även lärarna för den delen, ska lära sig att använda datorerna mer i undervisningen.
- Målet är att eleverna ska kunna skaffa sig kunskap via datorerna, säger Bjarne Forså, studievägledare på skolan.
- Vi knöt då momentet LABC till denna IT-undervisning. Att de själva agerar lärare är ett sista steg efter att de i en månads tid samlat information och lärt sig saker. I går hade vi generalrepetition inför undervisningen i dag. Genom att de kan lära ut något så vet vi att de också kan något, säger han vidare.
Lite nervösa var de till en början, erkänner eleverna i årskurs två. Men det släppte snabbt.

<b>Vårdämnen</b>
- Våra elever läser vårdämnen. Deras framtid går ut på möten med människor och att kunna kommunicera så att andra förstår dem. Det får de lära sig i dag, säger Bjarne Forså.
Bia Dahl är klassföreståndare för eleverna från Hagaskolan. Hon får applåder när hon lyckas utföra mun-mot-mun-metoden rätt på övningsdockan.
- Två fingrar under hakan, handen om pannan och håll om näsan, instruerar Lina Andersson.
- Dockan var det roligaste i dag, säger Emil Hansson.
- Men man fick blåsa ganska hårt, säger Felicia Lai Jacobsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!