Paviljong kommer ur ett gräsrotsinitiativ och är ett stort, skulpturalt och ihopflätat bygge i trä och plexiglas som möts i gränssnittet mellan arkitektur, skulptur och social mötesplats.
Paviljong är resultatet av ett mångårigt samarbete mellan Statens konstråd, Portalen och Norrköpings konstmuseum.
2016 tog en grupp nyanlända arkitekter och ingenjörer initiativet till ett samarbete tillsammans med Statens konstråd. Bakom initiativet fanns en idé om att stärka mötesplatsen Portalen i Hageby, som blev trångbodd efter 2015 års flyktingströmmar, och att skapa en plats där människor från olika delar av Norrköping kunde mötas.
Det spanska arkitekturkollektivet Map 13 Barcelona engagerades i processen, och höll workshops där bland andra ingenjören Karbeet Klnjian och arkitekten David Malki från en grupp på Portalen deltog. Diskussionen handlade både om användning och form.
– Portalen har hjälpt oss – vi vill också hjälpa till, hjälpa andra, säger David Malki som kom till Sverige i mars 2015 som asylsökande.
På plats på fredagen fanns de spanska arkitekterna Marta Domènech Rodríguez och David López López som ritat Paviljong. De berättade om hur den första tanken med tegelvalv på grund av den porösa jorden fick bytas mot en lättare träkonstruktion, hur svårigheterna ledde till något bättre, som visar vägen hur trä kan användas i framtiden.
Det självbärande taket är ett så kallat grid shell, konstruerat av träribbor som böjts med hjälp av fukt. Om dagen reflekterar Paviljong dagsljus och himmel och om natten lyser den som en lykta i mörkret.
– Paviljong berör två angelägna frågor. Den sätter ljus på frågor kring hur gräsrotsinitierade byggprojekt kan göras möjliga, och hur asylsökande arkitekters engagemang kan ges konkret inflytande över ett offentligt rum. Den visar också upp ett fantastiskt hantverk och träets inneboende potential – en potential som sällan utnyttjas i dagens byggindustri, säger Joanna Zawieja, arkitekt och ansvarig för konst i stadsutveckling på Statens konstråd.
Vid invigningen i vår är det tänkt att Plura ska medverka. Paviljong ska användas som träffpunkt, och för olika aktiviteter som konst, motion och att lära mer om Hagebys historia. Redan har konserter hållits här.
Paviljong är en del av regeringssatsningen Konst händer som pågick under tre år, 2016–2018, i miljonprogrammet.