Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Smutsigt boende anmäls – "Allvarlig att ingen larmat"

Personer med funktionsvariationer på ett särskilt boende i kommunen har inte fått hjälp att hålla rent i sina lägenheter. Vård- och omsorgskontoret ser allvarligt på bristerna och har gjort en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Om ett missförhållande varit allvarligt eller om det funnits en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande ska dettas anmälas till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Det har kommunen gjort i fallet med boendet som inte har städats.

Om ett missförhållande varit allvarligt eller om det funnits en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande ska dettas anmälas till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Det har kommunen gjort i fallet med boendet som inte har städats.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Norrköping2022-09-25 15:00

I samband med att det särskilda boendet skulle evakueras på grund av ombyggnation och renovering upptäcktes stora brister i miljön i flera av de 16 lägenheterna. Flera av de boende hade inte klarat av att sköta sina hem på egen hand och hade inte fått det stöd det behöver av personalen.

– Det har varit smutsigt på toaletter, golv och väggar i varierande grad. Av det vi kunde se så har det varit brister i städningen under lång tid, säger Gunilla Winderud Grehn, socialt ansvarig samordnare på kommunen.

Hur har detta kunnat hända trots att det fanns personal på boendet?

– Jag tänker att det är utifrån att vi haft många chefsbyten och en personalgrupp som inte haft en tillräckligt nära styrning och ledning. Det är rutiner och riktlinjer som brustit, det är det vi ser av vår egen utredning, säger Eva Ström, områdeschef.

– Vi tycker att det är allvarligt just utifrån att ingen har larmat om hur det har sett ut, säger Gunilla Winderud Grehn. 

Hur har det här påverkat de boende?

– Det har varit svårt att få fram det av de boende, men att vistas i en miljö som är smutsig och rörig påverkar alla så klart. Troligtvis har det också påverkat känslan av trygghet för de här personerna.

För att förhindra att något liknande sker igen har det vidtagits åtgärder.

– Vi har en enhetschef som jobbar väldigt nära nu och styr arbetet och de har även tillsatt en stödpedagog i arbetsgruppen. Det handlar ju om att få in rutiner, metoder och ett bra arbetssätt som fungerar, så att brukarna får hjälp med de som de har behov av, säger Gunilla Winderud Grehn.

Det har också saknats regelbunden besiktning av förvaltaren, vilket det nu ska bli ändring på. En gång om året ska lägenheterna besiktas, samt vid utflytt.

– Vi har ju ett delat ansvar i det att de ombesörjer regelbunden besiktning av sina lägenheter. Sen ligger det i vår handlingsplan att få till att vi jobbar parallellt, både vad gäller styrning och ledning, kompetensutveckling och andra stödrutiner. Vi ska förbättra flera delar som vi brustit i, säger Eva Ström.

Utifrån Lex Sarah-anmälan kommer Inspektionen för vård och omsorg nu att granska kommunens utredning och åtgärder, för att se om de gjort tillräckligt för att förhindra att något liknande händer igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!