Omikronvarianten av covid-19 har en dramatisk påverkan på undervisningen i Norrköpings kommun. Mikael Wallström, verksamhetschef för centrala barn- och elevhälsan vid utbildningskontoret, beskriver ett läge som är på gränsen för vad som går att klara av.
– Det är stora sjuktal nu och det påverkar hela samhället. Det är väldigt tufft läge och jag skulle säga att mellan tio och till hundra procent är smittade på alla våra enheter, säger han.
Hur många förskolor, grundskolor och gymnasieskolor som övergått till distansundervisning ändras från dag till dag. Men under onsdagen var det enligt Mikael Wallström drygt tio förskolor, trettio grundskolor och sex gymnasieskolor som var helt eller delvis nedstängda på grund av smittspridningen. Där sker undervisningen på distans.
– På gymnasieskolan kan det vara någon klass som påverkats. Vi har sett det på Bråvallagymnasiet. Men det är inte en lika stor smittspridning bland de äldre eleverna. Vi ställer om till distansundervisning när det börjar bli mellan 30-50 procent som är smittade. Då går det inte att bedriva närundervisning. Vi försöker att stänga ned så kort tid som möjligt. Men för oss är det i grunden fem skoldagar som gäller. Stänger vi en måndag så är det hela veckan. Stänger vi en onsdag och får en helg emellan är det bara stängt på måndagen veckan efter, säger han.
Är du orolig?
– Inte som i början av pandemin då många fler dog. Men nu är det så många som smittas att det påverkar allt. Jag är orolig för kvalitén på undervisningen och att vi ska kunna hinna med att ge den undervisning alla barn har rätt till. Snart är terminen slut och sen kommer en ny termin. Det är klart att jag undrar hur tiden ska räcka till, säger Mikael Wallström.
Mitt i det mörka ser ändå Mikael Wallström tecken på att det borde vända snart. Att smitttalen sjunker och att samhället kan gå tillbaka till något slags normalt läge.
– Det är tufft nu. Men om man följer vad som sker i omvärlden så finns det tecken på att smittalen kommer att vända inom ett par veckor. Det spås att det kommer ske runt vecka sex eller sju i Sverige, om ett par veckor. Då ser jag att läget kan bli ett helt annat, med helt andra rekommendationer, säger Mikael Wallström.