Smittad köttfärs såld i Norrköping
Än har inte några fall av ehec-smitta rapporterats i Norrköping. Men den smittade köttfärsen har sålts även här. - Sök läkare om du misstänker att du är smittad, uppmanar smittskyddsläkare Bengt Normann.
- Väldigt många som smittas av ehec-bakterien märker det inte, säger Bengt Normann, smittskyddsläkare i Östergötland. De får inga som helst symptom. Foto: Landstinget
Foto:
I Västsverige har ett 90-tal personer drabbats av smittan. Där misstänker man att smittkällan är sallad från en odlare i Halland.
Tre sjuka
I Östergötland har tre personer i Motala-trakten insjuknat de senaste dagarna.
- Den gemensamma nämnaren är troligtvis salladen från Halland, säger Bengt Normann. Vi väntar på provsvar.
Prover har tagits både från de tre personer som blivit sjuka och från salladen. Svaren kommer den här veckan.
Det har även talats om ytterligare en pojke som skulle vara smittad i Östergötland.
- Men där är det osäkert om det verkligen rör sig om ehec, säger Bengt Normann.
Smittad köttfärs
I arbetet med att spåra smittkällan för den femårige pojken i Norrtälje upptäcktes ett parti köttfärs med ehec-smitta. Köttfärsen har distribuerats via Ica. Det är blandfärs av märket Euroshopper, där köttet kommer från Irland och Danmark.
Giftig bakterie
Köttfärsen har levererats till 269 Ica-butiker i landet. Bland annat till Ica Maxi i Norrköping, Ica Supermarket-butikerna i Vilbergen, Eneby, Spiralen, Skärblacka, Östra Husby och Finspång.
I fredags drogs 14 ton köttfärs tillbaka, men många har redan hunnit både köpa och äta upp köttet.
- Får man diarré som är blodblandad ska man genast söka läkare, säger Bengt Normann.
Ehec-bakterien är en tarmbakterie. Den producerar ett gift som svarar för många av sjukdomssymptomen. Ofta börjar sjukdomen med magkramper och diarré. Man kan också bli illamående och kräkas. Efter ett par dygn kan diarrén bli blodig.
Kräver dialys
Sjukdomen går normalt över på en vecka. Men hos cirka fem procent av patienterna utvecklas HUS, hemolytiskt-uremiskt syndrom. Det innebär att de röda blodkropparna faller sönder och att patienten drabbas av njursvikt. HUS kräver intensivvårdsbehandling och dialys.
- Barn drabbas hårdast av ehec, säger Bengt Normann. Men man ska komma ihåg att det är enormt mycket större risk att skadas i trafiken än att smittas av ehec.
<span class=Rub1>Ingen regelbunden kontroll
<span class=Ing><B>NORRKÖPING
I Norrköping görs ingen regelbunden kontroll av livsmedel för att leta efter ehec-bakterier.
- Ehec är svår att hitta, säger Kristina Galvenius, stadsveterinär på miljö- och hälsoskyddskontoret i Norrköping. Det krävs speciella analyser.</B>
Ehec-bakterien finns i tamkanalen hos nötkreatur. Man räknar med att cirka 1 procent av alla nötdjur i Sverige bär på smittan.
- Ehec-smitta har ett klart samband med livsmedelshantering, säger Kristina Galvenius. Bakterien finns i avföringen. När kött är smittat måste det alltså ha kommit i kontakt med koskit.
- Frukt och grönsaker med ehec-bakterier har ofta varit i kontakt med avlopps- eller gödselvatten.
Vid rutinmässiga livsmedelskontroller hittas de vanligaste e-kolibakterierna.
Olika typer
Det finns flera olika typer av e-kolibakterier, varav åtminstone sex kan orsaka infektioner hos människor.
- För att göra en specialanalys krävs misstanke om ehec-smitta, säger Kristina Galvenius.
Gränsvärdena för e-kolibakterier är olika för olika livsmedel.
- Om man hittar små mängder e-kolibakterie i rått kött är det inte lika allvarligt som om man hittar det i livsmedel som inte ska tillagas.
Ehec-bakterierna dör vid 70 graders värme. Det är alltså ingen fara att äta smittad köttfärs om den steks ordentligt.
Frukt, sallad och andra grönsaker ska sköljas ordentligt.
- Men jag vågar inte säga att det är riskfritt att äta sallad även om man sköljt den ordentligt, säger Kristina Galvenius. Det är svåra ytor att göra rent. Om salladen är väldigt skrynklig är det inte lätt att skölja ur bakterierna helt.
Bakterien finns i tarmkanalen hos nötkreatur.
++ Kan överföras från djur till människa. Smittar också från människa till människa.
++ Har hittats i flera olika livsmedel såsom opastöriserad mjölk, opastöriserad äppelcider och juice, yoghurt, sallad, salami, medvurst, rostbiff, ost och hamburgare.
++ Människor har blivit sjuka efter att ha badat i förorenat vatten eller druckit smittat kommunalt vatten.
++ Inkubationstid är vanligen 3-4 dygn.
++ Symptom är diarréer, ibland blodiga. Kan ge blödande grovtarmsinflammation och leda till HUS, hemolytiskt-uremiskt syndrom, vilket är sönderfall av de röda blodkropparna och njursvikt.
++ God hand- och livsmedelshygien förebygger smitta. Väl genomstekt kött och pastöriserad mjölk minskar risken för smitta.
++ Infektion med ehec är anmälningspliktigt enligt svensk smittskyddslagstiftning och räknas som allmänfarlig.
<I>Källa:</I> Smittskyddsinstitutet och Nationalencyklopedin
<B>Tidigare ehec-utbrott</B>
++ Epidemier har uppstått i Europa och USA som följd av att man inte följt gällande hygienregler vid slakterier, charkuterier och storproducenter av köttråvaror.
++ Ett stort utbrott skedde i USA 1993 med minst 500 fall och 4 dödsfall. Smittan spreds via hamburgare.
++ Vid ett utbrott i Skottland insjuknade ca 500 personer, varav 20 avled. Smittan spreds via olika kötträtter, som samtliga distribuerades från ett enda charkuteri.
++ Under hösten 2002 insjuknade 27 personer i Skåne. Åtta utvecklade HUS och krävde intensivvård. Smittan kom från rökt medvurst.
++ I samband med fotbollsturneringen Gothia Cup 2004 insjuknade 14 personer. Smittan kom troligtvis från mat som serverats under turneringen.
++ Mer än 2 300 personer insjuknade med mag- och tarmsymptom i Walkerton, Canada. Smittan kom från en vattentäkt som bestod av flera olika brunnar. Den troligaste förklaringen var att en dåligt skyddad brunn förorenats med kogödsel.
<I>Källa:</I> Smittskyddsinstitutet