Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

SMHI: "Det ser lovande ut för oss som älskar vinter"

Ett kompakt lager snö och flera minusgrader. Då vaknar vintersporter i olika format till liv i Norrköping. Under torsdagen tog vi oss ut för att se vad som är mest populärt bland Norrköpingsborna.

Emma Lind, Malkolm Rolfsman och Mia Lind gör sig redo för en tur på Svängbågen.

Emma Lind, Malkolm Rolfsman och Mia Lind gör sig redo för en tur på Svängbågen.

Foto: Pär Andersson

Norrköping2021-02-05 15:00

På länsväg 55, någon mil från Åby i riktning mot Katrineholm, svänger vi in på rastplats Svängbågen.

Fast det är torsdag och mitt på dagen är det redan fullt på parkeringen. Svängbågen har blivit skridskoåkarnas nya mecka.

– Man åker hit för att det alltid är plogat här. Är det inte plogat så är det svårt att åka, säger Mia Lind, som gör sig redo för en tur på isen tillsammans med Malkolm Rolfsman och Emma Lind.

– Förra helgen åkte jag här för första gången på ett par år. Men för Emma är det helt nytt, berättar hon.

Medan vi pratar svänger Calle Nöjd förbi med sin fyrhjuling. Det är Calle och hans sambo Annja Neumayer som ser till så att isen är åkbar. 

Svängbågen har blivit ett populärt utflyktsmål och paret känner sig uppskattat. Tidigare gjorde man plogjobbet helt ideellt, men nu får man en dusör från fritidskontoret i Norrköping, som uppenbarligen också gillar att isarna hålls fria från snö för långfärdsentusiasterna.

Man har plogat upp en bana på 15,9 kilometer, plus en del instickspår, så att åkare kan kliva på isen från andra platser än den hårt trafikerade rastplatsen.

– Det är ett jätteroligt arbete, att mötas av alla glada människor och stora leenden, fortsätter Annja Neumayer. Vi har nog aldrig sett så mycket folk här tidigare.

Även ute vid Himmelstalundsfältet är det fullt ös när vi svänger förbi. 

Det gifta paret Anders Hagman och Marie Amnérus Hagman passar på att snöra på sig pjäxorna under lunchrasten och ge sig ut i skidspåret.

– Man får passa på när det är fint väder. Det var så länge sedan det var så fina spår, säger Marie.

Paret har en mil i skidspåret framför sig.

– Om vi hinner det på lunchrasten?

– Inga problem.

Skidor, pulka, skridsko...  Alla vintersportare nöjer sig inte med att hålla sig ovanpå snön.

Trots tvåsiffriga minusgrader bangade inte Lise-Lott Brenklert och hennes vänner för bad i isvak i Marby utanför Norrköping.

– Det har blivit några vinterbad den senaste tiden, men det här var första gången i isvak. Det är en häftig känsla att klara av att bada året runt utan bastu dessutom, men än så länge räcker det att vara i en halv minut. Värst efteråt är tårna. I övrigt känns det ganska bra och är en rolig grej att göra några stycken ihop, säger hon.

SMHI har goda nyheter för alla som gillar snö och kyla. Vädret kommer även fortsättningsvis bjuda på klassiskt vinterklimat.

– Ja, det ser lovande ut för oss som älskar vinter, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI i Norrköping. Det ser ut som att kylan kommer att hålla i sig åtminstone de närmaste tio dygnen.

Snötäcket är därmed inte hotat på ett tag.

– Den får ligga kvar ett tag, men kanske att det inte heller blir så stor påfyllning, säger Lisa Frost.

Prognosen pekar mot ett fortsatt gnistrande vinterväder i Norrköping och dess grannkommuner.

– Fast egentligen gäller det hela Sverige. Vi har ett högtryck över Skandinavien som ger oss det här fina vädret.

Temperaturen ligger under det normala, kommande dygnen kan det bli dagstemperaturer på närmare tio minusgrader. Framåt helgen ser det ut som solen kommer att titta fram igen.

– Nästa vecka ser det lite molnigare ut och kanske kommer det lite snö då. Under dagtid kommer vädret att vara fantastiskt, bara man klär sig ordentligt, slutar Lisa Frost på SMHI.

Köldrekord

Östergötland: -37,9 ºC i Norrköping-Kungsängen 20 februari 1940

Sverige: -52,6 ºC i Vuoggatjålme 2 februari 1966

Europa: −58,1 ºC i Ust Sjtjugor, Ryssland 31 december 1978

Världen: -93,2 °C i Antarktis (Uppmätt med satellit) 10 augusti 2010

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!