Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Smedbybarnen flyr Hageby

En skola som tappar många elever till friskolorna är Smedbyskolan. Efter årskurs sex när eleverna ska flyttas över till Hagebyskolan har det de senaste åren bara funnits en eller ett par elever kvar.  - Vi väljer friskolor för att slippa sätta våra barn på ett dåligt högstadie, säger Helene Gavelin, mamma till en elev på Smedbyskolan.

Foto: Niclas Sandberg

NORRKÖPING2009-07-06 03:00
Att så många elever från just Smedbyskolan söker sig till friskolor handlar enligt föräldrarna om att de inte vill till Hagebyskolan. - Det handlar egentligen inte om att vi vill att våra barn ska gå på friskolor, säger Ulla Lagrén, mamma till en elev på Smedbyskolan. Hon får stöd av en
annan mamma på sko-lan. - Jag är egentligen skeptisk till grundidén med friskolor, säger Helene Gavelin. Bättre kommunalt
Hon poängterar att
hon inte tror att lärarna på Hagebyskolan gör ett dåligt jobb, men hon
är orolig för klimatet
där. - Vi vill ha ett bra kommunalt alternativ, det är en rättighet vi borde ha som skattebetalare, men det tycker inte vi att vi har, säger Helene Gavelin och får stöd av flera föräldrar. Redan i mellanstadiet
Smedbyskolan tillhör samma spår som Vrinnevi och Hageby. Det betyder att alla elever från Vrinnevi, Hageby och Smedby automatiskt hamnar på Hagebyskolan på högstadiet om de inte gör ett aktivt val till en friskola eller till en annan kommunal skola. I mån av plats har eleverna rätt att börja på en annan kommunal skola, men för att få en plats på en friskola måste man söka redan till fjärde eller femte klass. Därför förlorar Smedbyskolan mycket elever redan under mellanstadiet. "Inte riskera plats"
- Vi skulle gärna ha kvar eleverna här på mellanstadiet, men vi vågar inte riskera att inte få en plats på friskolan, säger Helene Gavelin. Under läsåret beslutades att Smedbyeleverna istället skulle börja på Ljuraskolan på högstadiet. "Inget val"
Men besparingar ledde till att hela Ljuraskolans högstadie flyttar till Ektorpsskolan, till föräldrarna på Smedbyskolans stora besvikelse. - Nu kommer vi att sätta våra barn i friskolor, vi har inget annat val, säger Ulla Lagrén.
I Norrköping finns nio friskolor: Jönsbergska idrottsskolan (5-9), Kunskapsljuset (1-6), Kunskapsskolan (6-9), Kvarsebo skola (F-6), Prolympia (6-9), Skattkammarön (F-6), Rudolf Steinerskolan, Vindruvan (F-9) och Vittra (F-9). Rudolf Steinerskolan i Norrköping startades 1975 och var först ut bland friskolorna i kommunen. När friskolereformen kom 1992 startades den kristna friskolan Vindruvan. De övriga friskolorna har etablerat sig i Norrköping under 2000-talet. Friskolereformen innebar att kommunerna bands att betala minst 85 procent av den individuella eleversättningen till friskolorna. Detta gjorde det lättare att starta friskola. Källor: Norrköpings kommun och skolornas hemsidor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om