Det är onsdag och på Apotek Hjärtats e-handelslager i Ingelsta pågår ett politikerbesök. Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) finns på plats och får en guidad tur för att titta på ett pilotprojekt som pågått sedan i början på december.
Det rör sig om automatisering rörande beställningar som ska ordnas och packas till kund. Logistikchefen på Apotek Hjärtat Klas Pettersson berättar vad det handlar om.
– Själva tekniken kallas AMR, Automated Mobil Robots. Skillnaden för personalen är att du inte går till hyllorna och hämtar varor utan du står på en station. Roboten åker in till lagret och hämtar hyllor med artiklar som det finns order på, förklarar Klas Pettersson som tillägger att man använder sig av 38 robotar under pilotprojektet.
– Den åker sedan med hyllan till en plockstation där den anställde plockar ner varor från hyllan ner i kartongerna som sedan ska skickas ut till kund.
Han är nöjd med pilotprojektet som alltså inte pågått så länge.
– Vi tycker att det fungerar bra. Det har varit lite barnsjukdomar i början men generellt har vi kunnat köra från dag ett, vi har inte haft några stopp eller stora problem, bedömer Klas Pettersson.
– Det är flera än vi som använder de här robotarna men styrkan är väl mjukvarusidan. De har AI-baserat optimeringsverktyg så vi ser hur det blir bättre och bättre, den förstår mönstret i beställningarna för att sedan optimera sitt beteende.
Många oroar sig ju för att robotar ska betyda färre anställda, hur påverkar det antalet jobb här?
– Vi har ju tillväxt och våra prognoser ser positiva ut, så länge det är så kommer vi inte att behöva säga upp någon personal. Men vi kommer ju inte att behöva öka personalen så mycket, det är klart att det här blir effektivare, säger Klas Pettersson som tillägger att det idag jobbar drygt 200 personer här på e-handelslagret.
Pilotprojektet kommer att pågå några veckor till, sedan är planen att utöka denna hantering till mer än dubbla omfattningen.
– Det kommer att byggas ut i olika faser men vi tror att vi kommer kunna komma igång med expansionen någon gång efter sommaren, bedömer Klas Pettersson.
Sophia Jarl tycker att besöket varit intressant.
– Det har varit en bra eftermiddag där vi pratat om utmaningar men också möjligheter inför framtiden. Hur Apotek Hjärtat bidrar till arbetsmarknaden lokalt i Norrköping på olika sätt, säger Sophia Jarl som poängterar Norrköpings roll som logistikcenter.
– Vi har en bra arbetsmarknad och har redan många lager här. Norrköping har ett väldigt gynnsamt geografiskt läge med hamn, E4:an som passerar och så kommer ju Ostlänken så vi kommer också att få bra spårmöjligheter.
Hon tycker att pilotprojektet med de här robotarna är fascinerande.
– Jag har inte sett något liknande faktiskt, det var väldigt spännande.
Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, berättar att e-handeln ökat ganska ordentligt den senaste femårsperioden.
– Det växte väldigt mycket under pandemin när många insåg att det var ett bra sätt att få hem sina läkemedel utan att behöva röra sig ute bland folk. Efter pandemin har dock många hittat tillbaka till det fysiska apoteket igen så uppenbarligen har man ändå stort förtroende för sin farmaceut på det apoteket man brukar gå till, säger Annika Svedberg.
– Men vi ser att det är inom e-handeln som vi har den stora tillväxten framåt.