Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Smarrigt - men lite si och så med hygienen på sina håll

Det är bäst att se upp matbakterierna. Riktigt säker går du knappast någonstans.
Vare sig du äter julbord, köper med dig en macka eller inhandlar en semla.
På detta kan nu miljö- och hälsoskyddskontoret, än en gång, ge oss svart på vitt.

Frestande - men det gäller att se med vad som döljer sig i allt det smarriga. Hälsoskyddskontorets undersökning visar att det är lite si och så med hygienen på sina håll.
FOTO: PRESSENS BILD

Frestande - men det gäller att se med vad som döljer sig i allt det smarriga. Hälsoskyddskontorets undersökning visar att det är lite si och så med hygienen på sina håll. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

NORRKÖPING2004-02-12 06:00
På smörgåsar har tagits 46 prover i lika många lokaler. De flesta smörgåsarna har varit egentillverkade.
Men bara 33 av dem var helt tjänliga, medan 13 var tjänliga med anmärkning. Lyckligtvis blev dock ingen klassad som otjänlig.
De flesta anmärkningarna gällde räk- och skinksmörgåsar. Mögel och jästsvampar återfanns i några prover.
Vanligaste bristen var förhöjda halter av en bakterie vid namn Enterobacteriacea. Detta faktum tyder på dålig hygien hos personalen i samband med att smörgåsarna görs i ordning. Den höjda bakteriehalten är i och för sig inte farlig men kan orsaka otrevlig lukt eller smak.

Som förut
Undersökningens resultat var inte överraskande, bristerna har varit ungefär lika stora de närmast föregående åren. Det slås fast i rapporten att tillverkarna måste tillämpa sitt egenkontrollprogram i mycket högre utsträckning än vad som sker idag.
Julborden var heller ofta inget att direkt hurra för. 20 restauranger inspekterades och hade då också under hösten fått information om hur man håller god livsmedelshygien i samband med julbord.
Prov togs främst på kalla rätter som kokt och rökt skinka, sylta, paté, rostbiff och lax. Bara sju restauranger hade en acceptabel hantering. Bland annat konstaterades hygieniska risker vid förvaring, beredning och rengöring samt även bristande personalhygien. Av 100 prover var visserligen inget otjänligt, men 18 var tjänliga med anmärkning.
Miljö- och hälsoskyddskontoret gör bedömningen att restaurangerna i hög grad saknar utbildning och kunskaper i livsmedelshygien, och att de inte har förstått vikten av det egna ansvaret.
Inte heller när det gäller de i dessa dagar så aktuella semlorna ska man vara alltför säker. Låt vara att det är fjolårets semlor, som den här kontrollen gäller.
32 försäljningsställen kontrollerades. 16 av proverna var tjänliga, men 16 var tjänliga endast med anmärkning. Av dessa var majoriteten, 13 stycken, inte tillverkade i Norrköping - i den mån detta nu kan vara någon tröst.

Ska fortsätta
Även här är det Enterobacteriacea som spökar. Inspektörerna pekar bland annat på brister när det gäller kylförvaring av grädden och dålig rengöring av gräddmaskinen.
Inspektionsresultaten kan ju ge vissa farhågor om den hygieniska standarden. Därför kommer de också, framhålls det, att fortsätta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!