Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

SMAL - i hopp om förändring

Två dagar i veckan sluter en grupp av sex ungdomar upp för att tillsammans med cirkelledaren Ulrika Swartz jobba med frågor som rör många unga idag.  Gruppen är en av fyra i Sverige som just nu arbetar intensivt med en utställning om skönhets-ideal.

Ronja Faltin har blivit mer kritisk till skönhetsidealen.

Ronja Faltin har blivit mer kritisk till skönhetsidealen.

Foto: Matilda Söderström

Norrköping2008-11-14 03:00
- Jag kom med i projektet för att en av mina pedagoger i skolan tipsade mig om det. Jag gillar att fotografera och blev väldigt intresserad av att vara med och skapa utställningen, berättar Ronja Faltin, 15 år. - Tidigare hade jag inte funderat så mycket kring ämnet, men jag har folk i min närhet som lider av anorexi och sen jag började med projektet har jag verkligen fått upp ögonen och blivit mer kritisk, säger Ronja. Viktigt att stanna upp
Projekttet kallas SMAL, vilket står för Stop Marketing Anorectic Looks eller Start Marketing All Looks. Projektgruppen håller till på studieförbundet Sensus lokaler i Norrköping. Cirkelledaren Ulrika Swartz har alltid hört mycket om ämnet och diskuterar ofta med sin kompis Bella, som tidigare var cirkelledare för projektet, och som är mycket engagerad i ämnet. Ulrika har läst KSM (Kultur/Samhäll/Mediegestaltning) på universitetet tidigare och tycker att ämnet passar henne bra, då det finns mycket anknytning till det hon tidigare pluggat. - Det är viktigt att stanna upp och fundera på vad man egentligen håller på med. Man behöver inte vara 25 och ha det perfekta livet samtidigt som man ska se bra ut. Idealen påverkar unga så tidigt, därför behöver det här uppmärksammas. Man flyter bara med annars, säger Ulrika. Projektet kom till när, Unna Design, Arbetets museum, Sensus och Frances Lukas träffades för att göra en utställning om temat det smala skönhetsidealet. De skrev ihop en första projektplan, men den visade sig svår att genomföra. - Så Niclas från Arbetets museum och jag satt på kulturhuset i Stockholm och pratade och det var då vi började skissa på nuvarande projekt. Sedan la Unna Design och Marie Innab från Sensus till sina ideér och projektet växte fram, berättar Frances Lukas. Arbetsgång
När Folke besöker gruppen är Malvin Karlsson från Unna Design på besök. Han samlar in de idéer som gruppen hittills arbetat fram till utställningen och de diskuterar vilka som är genomförbara och hur de ska arbeta vidare. - Det är så tråkigt med stereotyper, allt från könsroller till hur man måste vara för att bli framgångsrik. Jag tycker det är kul att skapa debatt, säger Malvin. Några i gruppen ritar skisser för hur olika delar i utställningen ska se ut, medan andra analyserar veckotidningar. De har även hunnit med att intervjua några personer som på olika sätt kan beröras av ämnet, bl.a. en mediemogul, en medieprofessor och en modell. Linnea Johansson, 17 år berättar att hon tycker att ämnet är högaktuellt. - Jag har personliga erfarenheter av ämnet och tycker det är viktigt att vi gör något. Jag trivs inte i idealet och väljer därför att göra något konkret. Jag vill inte slösa mitt liv på något så löjligt som mitt utseende. Man kan bara vara den man är! Den perfekta kroppen?
- Man kan jaga efter att skapa den "perfekta" kroppen utan att inse att den perfekta kroppen är den man har, säger Frances. - Jag har vuxit upp med smalhetsfixering hos kvinnorna i min familj, sett min bästa vän dö av anorexi och själv kämpat med en ätstörning. - Duger inte kroppen, duger väl inte jag? Det är den rädslan att inte höra till och att inte duga som människa som säljs till konsumenten. Du duger inte, men om du köper vår produkt så kommer du åtminstone att försöka duga, säger Frances. - Det ser jag som ovärdigt och det är dags att människor, vuxna som barn visas mer respekt och hänsyn. Vi är konsumenter men vi är också människor som kan ställa krav, säger Frances Lukas. Projektet kommer att mynna ut i en vandringsutställning med start på Arbetets museum i Norrköping. Den kommer också att besöka Östersund, Malmö och Stockholm. Vernissagen äger rum den 7 mars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om