Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Smaka på världen i Linghallen

NORRKÖPING
Dofter och smaker från tre olika världsdelar finns närmare än du tror.
Du behöver inte alls åka till Chile för att provsmaka chilienska piroger, till eller till Kuba för att äta congri. I dag ordnas en internationell matfestival i Linghallen.

Norrköping2002-09-28 00:00
Bolivia, Venezuela, Jordanien, Iran, Chile... Det är några av de länders matkulturer som samsas i Linghallen.
En av de många föreningar som bidrar med en maträtt är Svensk-kubanska föreningen, där Marta Gutierrez är med. Föreningen drivs främst av ett politiskt engagemang, men brukar även ordna en rad aktiviteter för att visa upp den kubanska kulturens rikedom. I dag bjuder den på Kubas nationalrätt, congri.
- Det består av svarta bönor, lök, paprika, som kokas ihop långsamt och äts till olika maträtter, ungefär som man äter potatis i Sverige, förklarar Marta.
Marta Gutierrez kommer ursprungligen från Chile. Hon minns ett av sina första möten med den svenska matkulturen.
- Blodpudding med lingonsylt är en av de första smakupplevelserna. Maten i Sverige är mycket sötare än i Chile, och det var något nytt och lite märkligt. Men jag tyckte genast att det var gott.
I dag finns en rad internationella mataffärer i Norrköping och även i de vanliga snabbköpen går det att köpa ingredienser som cous cous, citrongräs eller pepperoni.
- När min dotter skulle åka till Chile bad jag henne att köpa med sig ett slags rostat vetemjöl som jag lagar gröt av till frukost. Men då suckade hon och sa: "Men mamma det finns ju att köpa här". Det har verkligen skett en förändring de senaste åren. I dag går det mesta att köpa här, säger Marta.
Hon berättar att sonens kompisar gärna brukar smaka av det som lagas till hos familjen Gutierrez.
- De unga verkar väldigt nyfikna på andra matkulturer och det är roligt, säger hon.
- Det är viktigt att man vågar prova andra länders maträtter. När jag kom hit till Sverige i slutet av 60-talet märkte jag av en väldig rädsla för ny mat bland svenskar, men den är som tur är på väg att försvinna, säger Isam Bardaqji.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om