Små effekter av lördagsöppet på Systemet

NORRKÖPING
Av det befarade fylleriet blev inget. Norrköpingsborna dricker inte mer sedan Systemet införde lördagsöppet i somras.
Skillnaden är att många som tidigare köade på torsdagar och fredagar nu passar på att inhandla helgens ranson på lördagen istället.
- Det har blivit ungefär som vi trodde, säger Jonas Lindström, biträdande butikschef på Systembolaget i Ingelstad.

Norrköping2001-09-24 00:00
Nej, folk verkar inte köpa mer sprit bara för att Systemet har öppet en dag till i veckan.
- Vi ser en liten ökning av försäljningen totalt sedan vi införde lördagsöppet, säger Jonas Lindström. Men den är högst marginell och kan lika gärna bero på den fina sommaren. Det vackra vädret gör att man grillar mer och då vill man gärna ha en flaska vin.

<b>Ingen skillnad på helgerna</b>
Socialens fältarbetare har inte sett någon skillnad ute på stan under helgerna.
Inte heller polisen har sett något ökat fylleri.

<b>Ordentlig utredning</b>
- Nu är det visserligen lite tidigt att dra några slutsatser, eftersom det inte varit lördags-öppet så länge, säger Ove Felixon, och fortsätter:
-Men vi gjorde en ordentligt utredning åt riksdagen när Systemet stängde på lördagar för några år sedan. Och då såg vi ingen som helst skillnad.


<B><font size=3>Sett över en längre period dricker vi allt mer</B></font size=3>
<font size=2>Lördagsöppet gör ingen skillnad. Men östgötarna dricker ändå allt mer sett över en längre period. De senaste två åren har försäljningen av vin och öl ökat. Och allra mest har den ökat i Norrköping och Linköping.
Ungdomar mellan 18 och 24 dricker mest.</font size=2>

Den första fyllan får de flesta vid 13,5 år. Men många är bara 12 år när de dricker sig redlösa för första gången. Bland unga män som mönstrar säger sig var femte vara berusad varje vecka.
Våldsbrott har ofta ett samband med alkohol och unga människor är överrepresenterade både som offer och gärningsmän i statistiken.
Nu tar regeringen ett krafttag mot det ökade fylleriet och lägger fram en nationell handlingsplan. Syftet är att förebygga alkoholskador och på så vis minska de medicinska och sociala skadeverkningarna orsakade av alkohol. En kommitté har tillsatts för att se till att handlingsplanen genomförs.
Under hösten kommer kommittén att genomföra länskonferenser för att få kommunerna att stärka sina förebyggande insatser. Man kommer också att gå in på arbetsplatser och universitet och högskolor med information. Flera nyckelpersoner kommer också att utbildas i alkoholfrågor.
Dessutom satsar man 300 miljoner kronor på förebyggande arbete ute i kommunerna. Det blir de olika länsstyrelserna som kommer att dela ut pengarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om