Slutsolat för unga i Norrköping

Personer under 18 ska inte få sola solarium. Det tycker regeringen, som nu ser ut att få gehör i riksdagen för sitt nya lagförslag.

Malin Alsö, verksamhetchef Friskis & Svettis Norrköping

Malin Alsö, verksamhetchef Friskis & Svettis Norrköping

Foto:

NORRKÖPING2016-03-03 20:00

Regeringen vill ändra strålskyddslagen för att på så sätt förbjuda tillgången till kosmetiska solarier för personer som inte har fyllt 18 år.

En av anledningarna till lagförslaget är att yngre har känsligare hud och därför löper större risk för strålningsskador.

Margareta Frohm Nilsson, som är överläkare och specialist i dermatologi har länge jobbat med hudtumörer och solskadad hud. Hon råder oss att inte sola solarium över huvud taget.

– Solarium har mest UVA-strålning som tränger djupt ned i huden och gör att den åldras snabbare. UVB-strålarna orsakar DNA-skador som kan ge cancer, men vi tror att UVA-strålarna också kan bidra till en cancerutveckling.

En ökad medvetenhet kring riskerna med solariesolandet har påverkat branschens popularitet och intresset för solariestudios har kraftigt minskat de senaste åren. På Friskis & Svettis i Norrköping har man inte haft solarium sedan 2009.

Malin Alsö, verksamhetschef på idrottsföreningen har dock märkt av en efterfrågan men väljer att inte erbjuda solning till sina kunder.

– Jag trodde det låg ur tiden tills vi i medlemsundersökningar såg att det fanns ett intresse hos just unga. Men vi är väl medvetna om riskfaktorn med strålningsintensitet, och den vill vi inte bidra till.

– Vi utnyttjar våra lokaler till träning, sola får man göra på andra ställen.

Lagförslaget har ifrågasatts med argumentet att en ålderskontroll kan bli svår att upprätthålla på obemannade solarier och troligtvis skulle innebära extra åtgärder.

Men trots kritiken vill regeringen ta hårdare tag mot solariesolandet och enligt förslaget ska den som bryter mot reglerna kunna dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Men Malin Alsö är inte säker på att skrämseltaktik och förbud är rätt metod.

– Jag är inte mycket för att förbjuda saker i den bemärkelsen. Vi vill inte stå där och peka med en pinne, det kan snarare ge en motsatt effekt och väcka ett intresse för de yngre. Det förbjudna blir ännu mer spännande.

Förslaget är skickat till EU-kommissionen för en noggrannare granskning och ser ut att kunna få stöd i riksdagen, visar en undersökning som Ekot har gjort. Malin Alsö tycker att det viktigaste är att berätta om riskerna med solarium då de som är under 18 kanske inte förstått konsekvenserna av solandet.

Vad förespråkar du istället?

– Gå ut i solljuset en timme om dagen. Du kanske inte blir lika brun, men solljus bidrar med D-vitamin och kan dessutom förhindra depression. Du får en ene rgiboost av saker du gillar, energi gör dig vacker. Du åldras dessutom på ett vackrare sätt om du inte har solat solarium.

Solarier och cancer

FN:s Världshälsoorganisation WHO:s cancerforskningsinstitut ”International Agency for Research on Cancer (IARC) tillkännagav 2006 att en internationell forskargrupp som studerat alla dittills tillgängliga undersökningar om solarier och hudcancer kommit fram till ett klart samband mellan användning av solarier i unga år och olika hudcancerformer.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om