Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Slutet för soppteatern: "Det känns jättetråkigt"

Soppteatern läggs ner i höst efter 16 framgångsrika år. Det blir den första besparing som Östgötateatern gör som slår direkt mot publiken. Fler är att vänta.

Måns Lagerlöf och Johan Celander.

Måns Lagerlöf och Johan Celander.

Foto: Jonas Tetzlaff

NORRKÖPING2008-07-29 03:00
- Det känns jättetråkigt, säger teaterchef Johan Celander. Den har varit jättepopulär, men när vi måste välja känns det viktigare att utveckla barn- och ungdomsteatern.Soppteatern har varit precis det som namnet säger, teater till soppan. Klockan tolv nästan varje torsdag höst och vår har det bjudits på soppa och föreställning i Café Gycklaren på Stora teatern i Norrköping, musik och lättsmält teater om vartannat, både egenproducerat och köpt utifrån.Också Linköpingsborna drabbas. Torsdagarnas föreställningar i Norrköping har nämligen flyttat till teatercafeet i Linköping på fredagarna. Ofta fullbokat
Populariteten har ökat med åren. I stort sett varje föreställning har varit fullbokad i förväg. Ibland har det varit kö vid biljettsläpp. Det har rör sig om 80 publikplatser i Norrköping och 60 i Linköping.Det handlar om ekonomi. Framför allt har minskningen av statliga anslag slagit hårt mot teatern de senaste åren. Hittills har det inte kompenserats av större anslag från de regionala och lokal uppdragsgivarna Östsam och Norrköpings och Linköpings kommuner.Sparar en miljon
Nedläggningen av soppteatern ger enligt Johan Celander en besparing på mellan en halv och en miljon kronor.Beskedet kommer överraskande. Tidigare har det sagts att det inte blir några nedskärningar i repertoaren i höst utan först nästa år, beroende på den lånsiktiga planering teatern har.- Soppteatern var det som gick att åtgärda med en gång, förklarar Göran Willner, en av två ansvariga för soppteatern. Vi har ganska kort framförhållning och när beslutet togs i våras hade vi ännu inga kontrakt skrivna.Också soppteaterns popularitet kan ha bidragit till dess fall. Att nedskärningarna märks utåt är viktigt i det här läget, enligt Göran Willner.- Vi måste påvisa att det inte kommer att gå omärkt förbi på repertoaren att pengarna inte räcker. säger han.I våras varslade teatern 16,5 personal om uppsägning. När förhandlingarna med Teaterförbundet strandade i våras var men nere i 14,5 personal. Fortsättning följer på central nivå i höst.Enligt Johan Celander kan konsekvenserna av personalnedskärningarna bli att man inte längre kan sätta upp musikaler. Cabaret som har premiär i vinter kan alltså komma att bli den sista musikalen på Östgötateatern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om