Slutet för Konstskolan
Norrköpings konstskola får inga mer pengar. Det beslutas med all säkerhet vid ett möte på ABF 23 juni. Kommunen som bjuder på lokalhyran har redan sagt nej till fortsatt stöd. Skolverket som bidragsgivare kom med blankt nej i fredags. Efter fyra år då ägaren ABF har förlorat drygt en halv miljon kronor per år, går det inte längre.
Per Josefsson, rektor och Mattias Åkesson, lärare på Norrköpings konstskola. Sorgsna ledare för en skola som haft sin sista undervisningsdag. Pengarna har tagit slut och inte ens en avvecklingsperiod gick att genomföra. FOTO: OLA AXMAN
Foto:
Det snygga slutet skulle innebära att de fyra elever som skulle fortsätta andra året skulle få möjlighet till det och att de 14 som sökt till hösten skulle kunna få genomgå sitt första år. Men så blir det alltså inte.
Bred profil
Skolan startades för nästan tio år sedan men har drivits av ABF de senaste fyra åren. Från början var profilen skulptur och det var ett argument för etablering. Nu har skolans profil breddats efter önskemål från eleverna och ligger då nära andra svenska konstskolor - som också har blivit fler under åren.
- Det blev en sorts öppet mål för Skolverket som talade om överetablering, säger Roger Källs. Möjligen skulle vi ha drivit skulpturprofilen hårdare för att betona särprägeln, men det gällde ju att få elever också.
Nya bidragsregler för eftergymnasial utbildning har starkt bidragit till situationen. Man får bara bidrag två år innan man börjar på universitet eller högskola, och många har gått ett år på folkhögskola och har då bara ett år kvar sen. Konstskolan gäller ju två år.
Sorgsen
Per Josefsson är rektor på ABF och han är mycket sorgsen efter beskedet.
- Det kom i fredags och det känns hårt att vi inte fick göra det här avslutningsåret. Då hade vi också idéer om att jobba för att få till en stiftelse och försöka hitta fler intressenter i länet. Det borde ju vara intressant med en regional konstskola.
Mattias Åkesson, konstnär och engagerad i gruppen gutengut, är en av de två lärare som nu får gå.
- Det har varit så bra och inspirerande här. Vi har haft en tyngdpunkt på skulptur, men det är inte så enkelt att definiera det idag, vi har talat mer om tredimensionella uttryck. Så hade vi lite förhoppningar när det talades om att det skulle bli 4:e storstadsregionen här, men det kanske inte gäller kultur?
Per Josefsson menar att skolan har varit ett forum och en aktör för konstlivet med sina seminarier och föreläsningar, utställningar och utbildningar. Mattias Åkesson talar om koncentrationen på samtidskonsten. Men skolan skulle ha behövt växa, med cirka 60 elever och flera linjer skulle det ha gått runt. För det hade behövts helt andra förutsättningar.
- Nu åker vi ut för att det har blivit för många konstskolor i storstäderna, säger Per Josefsson, en aning bittert.