Sluta rygga för oss, landstinget
Patienter med rygg- och nackproblem skulle kunna få hjälp mycket snabbare om vårdcentralerna anställde en naprapat.Det säger Jan Arvidsson, ny ordförande för Svenska Naprapatförbundet.
Som ordförande för Sveriges Naprapatförbund kommer jag att sträva efter att landstingen ska sluta vårdavtal med fler naprapater, säger Jan Arvidsson. I dag får jag många telefonsamtal från människor som inte har råd att gå till en naprapat. Foto: Anita Kjellberg (011-200 462) anita.kjellberg@folkbladet.se
Foto:
- Över en natt fick jag en okejstämpel i pannan.
I en utredning från år 2000 konstaterar SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, att manuell manipulation är en mycket bra behandlingsform för onda ryggar och nackar.
Men landstingen ser fortfarande med viss skepsis på naprapater. Eller rättare sagt, landstingen förstår inte att utnyttja den kompetens som finns, enligt yrkeskåren själv.
- Det är bara att jämföra slutsatsen i SBU-rapporten med hur landstingen i Sverige väljer att spendera skattemedlen, säger Jan Arvidsson.
Få vårdavtal
Varje år utförs 1,5 miljoner behandlingar hos naprapater i Sverige. Många av dem bekostas av patienterna själva, eftersom få naprapater har vårdavtal med landstinget.
- Här i Östergötland tittar landstinget först på om en naprapat har legitimation, säger Jan Arvidsson. Därefter tittar man enbart på kronor per besök. Så sköter landstinget upphandlingen. Man tycker ju annars att kronor per färdigbehandlad patient vore mer på sin plats.
Östergötlands landsting subventionerar varje år 12 000 besök hos naprapater och kiropraktorer.
4-5 tjänster
- Översatt till tjänster är det ungefär fyra, fem heltidstjänster. Det kan man ställa i relation till hur många sjukgymnaster som är anställda inom primärvården. Det finns sjukgymnaster som vidareutbildat sig och är specialiserade på ryggar och nackar. Annars är sjukgymnaster en mycket heterogen grupp och därför säger inte själva titeln vad sjukgymnasten gör med patienten.
- Legitimerad naprapat och kiropraktor säger mer vem och vad patienten möter.
Pengar att spara
Naprapater och kiropraktorer behandlar samma patientgrupp. Båda använder händerna för att manipulera leder och muskler.
- Det finns mer som förenar än vad som skiljer naprapater och kiropraktorer åt, säger Jan Arvidsson. Generellt kan man säga att kiropraktorer arbetar mer med ledjusteringar, medan naprapater kombinerar ledjusteringar med mjukdelsbehandling.
Drygt en tredjedel av alla besök på landets vårdcentraler handlar om onda ryggar och nackar.
- Det finns inga formella hinder för en vårdcentral att anställa en naprapat eller kiropraktor som primärbedömare av rygg- och nackbesvär. Jag är förvånad att inte landstingspolitikerna kan se vilken stor besparingspotential det finns här.