Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sluta förhala nya lagen!

- När ska arbetsgivarna börja följa EU:s arbetsmiljölag?
Det undrar många av vårdförbundets medlemmar - och representanterna inom facket själva också för den delen.
- Jag tycker att landstings- och kommunförbundet förhalat frågan tillräckligt länge nu. Vi vill inte ha fler diffusa svar och spekulationer, det är oroligt så det räcker efter omstruktureringarna i länet, säger Carola Andersson på vårdförbundet i Östergötland.

Carola Andersson i vårdfacket är mycket kritisk mot arbetsgigvarna i kommuner och landsting. De förhalar EU:s nya arbetsmiljölag, anser hon.

Carola Andersson i vårdfacket är mycket kritisk mot arbetsgigvarna i kommuner och landsting. De förhalar EU:s nya arbetsmiljölag, anser hon.

Foto:

NORRKÖPING2004-03-09 06:00
När Sverige blev fullvärdig EM-medlem 1995 fick regeringen tillåtelse att anpassa de nationella arbetsvillkoren inom vissa områden, till exempel inom vården. Under en övergångsperiod. Det är alltså nio år sedan, men inte ens nu följer svensk vård de direktiv om reglerad arbetstid som övriga länder sedan lång tid tillbaka accepterat.
- Enligt vad jag förstått har Sverige inte gett EU:s ansvariga någon förklaring till varför vi fortfarande har kvar vårt gamla system, säger Carola Andersson.
Inom övriga EU-nationer tillåts medlemmar av vårdförbunden - där bland annat sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker ingår - arbeta endast 45 timmar per vecka inklusive beredskap och jour. Dessutom är övertidsgränsen satt vid 100 timmar, bara hälften av vad som tillämpas i Sverige. Nattpassen i övriga länder är också kortare.
- Oron över vad som kommer hända när vi också måste tillämpa reglerna är stor. Men jag tror det beror på att många fått en felaktig uppfattning om att det måste bli sämre. Systemet har fungerat i andra länder så varför skulle det inte kunna göra det här också? undrar Carola Andersson.

Fler kan anställas
Hon ger ett exempel.
- Ett av de stora problemen bland våra medlemmar är en stor andel övertid. En lägre gräns där bör betyda att fler sköterskor kan anställas. Många oroar sig också över att kortare nattpass ger fler nätter. Det är inte säkert att så blir fallet, vi har ju själva prövat projekt med kortare arbetstid med bibehållen lön för att locka folk till nattarbete. Det har slagit väl ut. Liksom rotationssystemet där man jobbar både dag och natt. Hur andra länder löst de här problemen kan också vara idé att titta på. Men först måste vi få veta när det är dags för att börja tillämpa den nya lagen.
Carola Andersson tycker att frågetecknen är för många och stora och att arbetsgivarna varit ganska cyniska som skjutit problemet åt sidan så här länge.
- Det handlar egentligen inte om några stora förändringar, men rykten upprör och gör medlemmar rädda. Nu får vi försöka lugna ned dem som hör av sig - trots att vi själva har fullt sjå med att uppdatera oss. Vi vet inte heller vad som kommer hända. Eller när.
Faktum är att vårdfacket inte tagit någon officiell ståndpunkt i frågan, varken i Östergötland eller nationellt.
Ändå säger Carola Andersson:
- Det borde vara självklart att följa EU:s regler. Andra länder gör det utan att sjukvården havererat. Varför ska vi stå utanför?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om