Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Slut påsamarbetet (s) och (v)

Samarbetet mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet har spruckit.
Vänsterpartiet vill höja skatten för att klara vård och omsorg. Men socialdemokraterna är inte med på skattehöjning.
Nu kan det bli aktuellt med nya val till de kommunala nämnderna.

NORRKÖPING2003-10-08 06:00
Den nuvarande sammansättningen i kommunstyrelsen och nämnderna bygger på en valteknisk uppgörelse mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och även miljöpartiet. Därutöver gjordes förra hösten en politisk uppgörelse mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet, medan miljöpartiet ställde sig utanför den delen.
Om detta nu varit riksdagen hade partisprickan inneburit regeringskris, men inom det kommunala fungerar det inte så. Här har man inte samma blockpolitik och här är, till exempel, socialdemokraterna ense om det allra mesta med centern, folkpartiet och kristdemokraterna.
Genom uppgörelsen med socialdemokraterna har vänsterpartiet fler platser i de kommunala nämnderna än de annars skulle haft. Partiet har också tre vice ordförandeposter, som helt bygger på uppgörelsen, och två 0,75-tjänster som politisk sekreterare.

Vad händer?
Vad kommer att hända nu? Frågan verkar vara för tidigt ställd, de inblandade tycks inte ha hunnit tänka igenom konsekvenserna av det inträffade.
- Jag förutsätter, att vänsterpartiet nu lämnar sina nämndplatser, säger kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson (s).
Men det har, som vi förstår av vänsterpartiets t f gruppledare Torbjörn Björlund och politiske sekreteraren Rodi Ailert, vänsterpartiet inte alls för avsikt att göra.
Det är så att säga inte deras sak. Däremot kan det vara en sak för socialdemokraterna och det/de andra partier, som de kan komma överens med, att göra en annan fördelning av nämndplatserna.Till slut blir det kommunfullmäktige, som utser de nya nämndledamöterna, nya 1:e och 2:e vice ordförande etc.
- Men jag kan idag inte ge något svar på hur det här ska gå till, säger Mattias Ottosson.

Upphör också
Det politiska samarbetet mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet upphör nu också. Hittills har man haft gemensamma möten före varje sammanträde.
De båda partierna samarbetade även förra mandatperioden, 1998-2002. En viktig skillnad var då, att de tillsammans hade majoritet i kommunfullmäktige. Den gången sprack samarbetet i kommunstyrelsen, men fortsatte i nämnderna.
Den här mandatperioden har socialdemokraterna, med 35 mandat, och vänsterpartiet, 7 mandat, inte längre majoritet i fullmäktige. 42 mandat har de - men övriga partier har tillsammans 43.
Däremot har de båda partierna, genom den valtekniska samverkan, majoritet i alla nämnderna. Misstanken har också framförts, att det är därför som så många fler beslut nu lagts ut just på nämnderna. Tiil och med skolnedläggningar har ju av socialdemokraterna ansetts vara nämndernas bord.
Nu öppnas för nya konstellationer i nämnderna. Men det blir inte automatiskt så, det måste också finnas en politisk majoritetsvilja för det.
Det var på budgeten, som samarbetet sprack. Vänsterpartiet vill ha skattehöjning, liksom miljöpartiet. Medan moderaterna uppgett sig fortfarande vara inne på att sänka skatten. Kvar för socialdemokraterna att samarbeta med finns då centern, folkpartiet och kristdemokraterna. Med folkpartiets åtta mandat skulle de båda partierna tillsammans ha majoritet.
- Vi kommer att jobba vidare med det här, och vi kommer att sondera terrängen med andra partier, säger Mattias Ottosson.
Det låter dock inte helt oundgängligt att komma överens med andra partier. Ottosson säger att socialdemokraterna har en ´öppen inställning´, men att avgörandet ju faller i fullmäktige.

Samma sak igen?
När 2003 års budget behandlades för snart ett år sedan lade socialdemokraterna fram sitt förslag, medan övriga partier röstade på sina. Då vann ju s-budgeten, och det är fullt möjligt att Ottosson räknar med att kunna göra om den manövern i år. I så fall behövs inga formella överenskommelser.
Socialdemokraterna och vänsterpartiet tycks skiljas som vänner. De kallade gemensamt till presskonferens om skilsmässan, och det fälldes heller inga hårda ord.
I sak hänvisade vänsterpartiet till att man utan skattehöjning, lämpligen då med 50 öre, inte klarar de målsättningar som sattes upp för samarbetet: Nämligen att sysselsättningen ska öka, sjukfrånvaron minska samt bemanningen behållas och helst öka inom skola, vård och omsorg.
Vänsterpartiet ville därför satsa ytterligare 22 milj kronor på skola och förskola, jämfört med socialdemokraterna, och 21 milj kr mer på vård och omsorg. Vilket då förutsätter en skattehöjning på 50 öre.

Balans behövs
Torbjörn Björlund betonade att kommunen måste ha verksamheter i balans, och personal i balans. Medan Mattias Ottosson mer fokuserade på ekonomi i balans, och då inom nuvarande skatteramar. Skattehöjning tror han inte på.
- Nej, vi känner att skattehöjning bara är att skjuta problemen framför sig. Att höja skatten för att sedan ingenting göra, det är det sämsta av allt.
Men på frågan om det här inte går ut över kvalitet och sysselsättning inom skola, vård och omsorg svarar Ottosson, att socialdemokraterna har ambitionen att hålla nivån.

<B>Ja, men är det verkligen möjligt?</B>
- Det är vår målsättning. Men vi får ju se, hur det slutliga skatteutfallet blir, svarar kommunstyrelsens ordförande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!