Det är nyheter i den tilläggsbudget för 2022 som den styrande Kvartetten, S, L, KD och C, presenterar, en budget som har stöd av Miljöpartiet.
Förslaget till tilläggsbudget är en uppdatering av budgeten som togs i juni. Prioriteringarna som gjordes då ligger fast: ekonomiskt ansvarstagande i en osäker tid, trygg äldreomsorg, värna den positiva utvecklingen inom skolan, höjd ambition för fler i jobb och utbildning, en hållbart växande kommun med miljö och klimat i fokus och trygghet för Norrköpingsborna.
– Det är fortsatt en osäker tid ekonomiskt, men osäkert åt det positiva hållet, säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.
Skatteprognoserna har förbättrats rejält, med ytterligare 80 miljoner kronor, och statsbidragen har höjts med 30 miljoner kronor.
– Vi får också fortsatt kraftiga riktade statsbidrag till äldreomsorgen, säger Olle Vikmång.
Han noterar också fortsatt ökade investeringsnivåer i den växande staden, där det byggs skolor och vägar. Ytterligare 90 miljoner läggs till en kraftig återställning av överskottsmålet, sparande för framtida investeringar. Återhämtningen efter pandemin och tillväxten har kommit tidigare än förutsett, något som också förklarar ökade skatteintäkter.
Sedan tidigare har man helt slopat effektiviseringskravet på utbildningsnämnden. Nu slopas också sparkravet på vård- och omsorgsnämnden, som tillförs nästan 26 miljoner kronor.
– Det betyder att de riktade statsbidragen till vård och omsorg får fullt genomslag.
Nämnden satsar på kompetensutveckling, inte minst inom demens, och ser behov, utifrån brister man sett den senaste tiden, av att stärka det nära ledarskapet.
Minskat behov av ekonomiskt bistånd gör att arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden kan utöka vuxenutbildningen, fördubbla antalet feriearbeten, utöka det coachande arbetet och släppa ifrån sig tio miljoner kronor till socialnämnden, till en trygghetssatsning, bland annat en ny boendereform.
– Vi har sett att behovet ökar och trycket ökar på våra boenden för missbrukare, manliga missbrukare framför allt, säger Maria Sayeler Behnam (S), ordförande i socialnämnden.
Förslaget som tagits fram är inspirerat av Bostad först-modellen, som bygger på slopat krav på nykterhet och drogfrihet för att få ett eget boende, en stödlägenhet i samarbete med hyresvärdar. Boendetrappan, där man måste vara nykter för att få en bostad, har inte varit framgångsrik.
Socialtjänsten kommer att ha ett team som stöttar, och ett mobilt jourteam som rycker ut om det blir stökigt. Tryggheten med en bostad ger bättre förutsättningar att nå fram med missbruksvård, menar socialnämnden.
Kommunen kommer att ha kvar sina egna boenden, för de som inte klarar att ha en egen lägenhet.
Mia Sköld (MP), kommunalråd i opposition, tycker att Kvartettens tilläggsbudget är bra.
– Jag stöder fullt ut att man tar bort besparingskravet på vård och omsorg, framför allt med tanke på alla de skriverier som har varit kring äldrevården, hur vi har misshandlat dem under årens lopp. Det är jätteviktigt att vi återställer pengarna där, säger Mia Sköld.
Hon gillar också projektet Bostad först, ett förslag från MP redan 2015. MP:s bidrag till tilläggsbudgeten är demokratiprojekt i utsatta områden, för att höja valdeltagandet och få människor att känna sig delaktiga.