"Slopa straffskatten för hyresgästerna"
Avskaffa riskpremien som gör att Hyresbostäders hyresgäster tvingas lägga en dryg hundralapp mer än andra Norrköpingsbor i kommunens kassa. Det krävde Hyresgästföreningen när representanter därifrån uppvaktade finanskommunalrådet Mattias Ottosson (s) på torsdagen.
Igår besökte fem representanter för Hyresgästföreningen Mattias Ottosson i Rådhuset för att på allvar inleda en diskussion kring premien.
13 miljoner kronor
Hyresgästföreningens mål är att premien avskaffas till nästa år. Sedan den infördes 1995 har Hyresbostäder betalat in sammanlagt 80 miljoner kronor för riskpremien. Men nu är den högre än någonsin: 2,5 procent av hyran. Och på detta fick kommunen in 13 miljoner kronor förra året.
- Det motsvarar 260 helrenoverade badrum. Och underhållet är eftersatt inom Hyresbostäder, särskilt på Ljura, i Ektorp och i Åby. I Åby har vi inte ens jordade kontakter. Vi betalar, men får inte ett dugg tillbaka, säger Anita A:son Landegren, på Hyresgästföreningen.
Eftersom allmännyttan samtidigt tar ett socialt ansvar, poängterar Hyresgästföreningen att de som drabbas av riskpremien är de som har det sämst ställt.
"Är en straffskatt"
- Det är inget annat än en extra straffskatt för hyresgästerna, säger Martin Överhem. Det är arbetslösa och gamla som drabbas, som inte bara har hyran att tänka på, utan också dyra mediciner.
Eftersom de privata bostadsföretagen följer Hyresbostäders hyresutveckling hamnar deras hyror på samma nivå som allmännyttas, trots att de inte betalar någon riskpremie till kommunen.
- De privata bostadsföretagen kan istället stoppa pengarna i egen ficka, och mår ännu bättre. Riskpremien bör avskaffas helt, då kan de inte längre åka snålskjuts på den, säger Lasse Karlsson.
"En trygghet"
Mattias Ottosson försvarar riskpremien med trygghetsargument: Om bolaget kommer på ekonomiskt obestånd tvingas ägaren, kommunen och skattebetalarna, stå för de ekonomiska konsekvenserna.
- Riskpremien är en trygghet för Hyresbostäder och kommunen, det vill säga oss alla, säger han.
Men det resonemanget ifrågasatte Anita A:son Landegren:
- Soliditeten är god nu när Hyresbostäder sålt ut en del av lägenhetsbeståndet. Ligger riskpremien verkligen i paritet med hur det ser ut i bolaget idag? frågade hon. Situationen i dag är en helt annan än till exempel i början av 90-talet.
- Det är värt att titta på, medgav Mattias Ottosson.
Mattias Ottosson och Hyresgästföreningen har bestämt att fortsätta dialogen om riskpremien och bostadspolitiken och har bestämt en ny träff i slutet av april. Fortsättning följer, med andra ord.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!