Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Slog näven i bordet och sa ja

Över en middag blev de tillfrågade om de inte ville ta Conference on thinking till Sverige. Bitte Sundin och hennes sambo Bengt Lennartsson nappade på idén utan att tveka.
- Man måste nog vara lite smågalna, som vi, om man gör en sån här grej, säger Bitte.

Den stora konferensen handlar inte bara om att hitta nya lärdomar och koncept utan också fundera på ett nytt sätt kring gamla problem. Bengt Lennartsson och Bitte Sundin är dem som såg till att konferensen som brukar hålla till i stora världsstäder hamnade i Norrköping. Foto: Niclas Sandberg

Den stora konferensen handlar inte bara om att hitta nya lärdomar och koncept utan också fundera på ett nytt sätt kring gamla problem. Bengt Lennartsson och Bitte Sundin är dem som såg till att konferensen som brukar hålla till i stora världsstäder hamnade i Norrköping. Foto: Niclas Sandberg

Foto:

NORRKÖPING2007-06-16 06:00
På söndag börjar den stora konferensen Conference on thinking i Louis De Geer konsert och kongress. Fram tills nu har konferensserien varit näst intill okänd i Sverige, men i länder som USA, Australien och Nya Zeeland är konceptet mycket välkänt. Runt 200 föreläsare från hela världen kommer att föreläsa under teman som lärande, skapande och nytänkande.
Vanligtvis brukar konferensen äga rum i städer som är betydligt större än Norrköping, som Melbourne och Hongkong. Men tack var Bitte och Bengt gör nu Norrköping sig ett namn på kartan.
- Först tänkte vi anordna konferensen i Stockholm eller Göteborg, men när vi för några år sedan flyttade till Norrköping och fick se Louis De Geer-anläggningen tänkte vi att här bara måste vi ha den, säger Bitte.
Bitte jobbar i vanliga fall med skolfrågor inom Norrköpings kommun och Bengt är lärare i bland annat systemutveckling på Linköpings Universitet. Bitte berättar att i takt med att idén och planerna för konferensen växte insåg hon hur bra konferensen kunde vara för Norrköpings utveckling.
- Det kommer framför allt att utveckla lärandet i skolan, säger hon, Norrköpings alla rektorer kommer att utbildas i hur man får elever att själva ta ansvar för att lära sig.
Bengt har egen erfarenhet av vilken skillnad en gemensam förståelse kan ha för en grupps utveckling från sitt yrke.
- Det är tydligt att om en grupp har en gemensam syn på vad som ska göras lyckas gruppen med sitt uppdrag, säger han, det är sådant vissa föreläsningar kommer att handla om.

Inget flum
Årets konferens, som är den 13:de i serien Conference on thinking, lockar runt 1300 besökare och erbjuder föreläsare från över 30 länder. Konferensens syfte är att besökarna ska tänka till och få en annan förståelse för olika metoder att tänka.
- Nytänkande, är ordet som Bengt tycker bäst förklarar vad konferensen handlar om.
- Ja nytänkande, inte flumtänkande som så många tror, lägger Bitte till. Det handlar om förmågan att lära sig nya saker, hur man använder sin hjärna på bästa sätt. Mycket hjärnforskning, pedagogik och därtill väldigt lite filosofi.

Jätte-projekt
Det är ett stort projekt.
- Någonstans i 10 miljoner-klassen, gissar Bengt om projektets totala omsättning.
- Fast ingen av föreläsarna får betalt, säger Bitte, och då får man ha i åtanke att detta är föreläsare som i vanliga fall tar väldigt mycket betalt.
Och visst börjar det bli nervöst nu för paret som satt igång hela kalaset och dessutom tagit världseliten i tänkande hela vägen till Norrköping.
- Man börjar förstå att det är på riktigt nu, säger Bitte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om