Slitet vid kassorna ska bort

NORRKKÖPING
Högst två timmar i sträck i kassan. Sedan en kvarts rast eller annat arbete.
Så ska snabbköpskassörskorna ha det, enligt regeringens beslut.
- De kunde gott ha varit ännu tuffare, som arbetsmiljöinspektionen ville, säger Rolf Såge, Handels-ombudsman.
- Men det är glädjande ändå. Nu kanske det blir lättare att få en förändring.

På Matex försöker butikschefen Magnus Köhler lära alla anställda att jobba i kassan för att få fler avbytare. I kassan sitter Jessica Nore.
FOTO: ARNE LINDH

På Matex försöker butikschefen Magnus Köhler lära alla anställda att jobba i kassan för att få fler avbytare. I kassan sitter Jessica Nore. FOTO: ARNE LINDH

Foto:

Norrköping2002-01-07 00:00
Regeringen har beslutat att kassa-arbete får utföras högst sju timmar om dagen och aldrig mer än två timmar i sträck, sedan ska det vara en kvarts rast. Detta sedan arbetsmiljöinspektionen tagit i med hårdhandskarna mot en lågpriskedja i Stockholm (se faktarutan).
Att sitta i en snabbköpskassa timmar i sträck är slitsamt.
- Vi har väldigt mycket förslitningskador, säger Rolf Såge.

<b>Vi handlar fel</b>
En anledning är, enligt Såge, att kassadiskarna inte är bra. En annan är underbemanning. Och en tredje att vi handlar på samma gång allihop. Det blir långa köer och långa dagar vid kassan.
Butikerna organiserar arbetet fel också, många gånger.
- Flera butikskedjor har anställda som bara jobbar i kassan. Vi vill ha arbetsrotation. Det har varit svårt att få igång, säger Rolf Såge.
Men nu när regeringen slagit fast hur det ska vara så kan arbetsmiljöinspektionen agera mer kraftfullt mot företag som inte följer reglerna. Det kommer att kosta.
- Det är i de stora butikerna vi haft problem, säger Rolf Såge. Nu måste vi få till stånd en diskussion med de stora "drakarna".

<b>Något annat att göra</b>
- Det här får genomslag i hela branschen, säger Magnus Köhler, butikschef på Matex på Ingelsta.
Ju större butik, ju mer "nischade" är arbetsuppgifterna, menar Magnus Köhler. På Matex försöker man variera arbetsuppgifterna. De allra flesta som sitter i kassan har också ett annat ansvarsområde, något att göra i stället för att sitta nonstop i kassan.
På Matex har det blivit obligatoriskt att lära sig kassan för att få fler som kan byta av, berättar Magnus Köhler.
Men det finns en viss motvillighet bland de som har andra uppgifter att lära sig kassan, tycker Maria Andersson, ordförande i fackklubben. Vissa stretar emot.

<b>Fyra timmar i sträck</b>
- Det kan bli så att man får sitta upp emot fyra timmar i sträck vissa dagar, säger Maria Andersson.
Värst är det vid lönedagarna och kring de stora helgerna. Det kan bli långa pass vid kassan. Det finns avbytare, men när alla kassorna är öppna och köerna ändå långa, då kommer man inte ifrån.
- Vi har tagit upp det här tidigare, men arbetsgivaren har väntat på beslutet som kom nu i december, berättar Maria Andersson. Nu måste dom göra något.
- Och det går. Det finns stora matkedjor som klarat av det så det ska vi nog också göra.
Ännu har man inte hunnit diskutera de nya reglerna på Matex, julhandeln kom emellan, men snart ska det bli ett möte.
- Det här relativt nytt och både facket och vi har känt en viss osäkerhet om vad som gäller, säger Magnus Köhler, som har mellan 20 och 25 kassabiträden.
- Men det kommer inte att bli någon jätteförändring här hos oss.

<b>Engagemang viktigt</b>
Ett problem, tycker Maria Andersson, är att det inte är många som vill engagera sig i det fackliga arbetet.
- Det är tråkigt att inte alla vill vara med i facket. Det är vi som är med som betalar, de andra halkar med på ett bananskal, säger hon.
- Jag får ju betala min fackavgift varje månad och då vill jag också se till att få ut något av det, förklarar Maria sitt engagemang.
De flesta i kassorna på Matex är unga. Än har de kanske inte änt av några skador.
- Men man måste börja tänka på det innan det är försent, säger Maria Andersson, som går sjukskriven sedan i somras efter en whiplash-skada från en trafikolycka.

<b>Mer än 25 år</b>
Anna-Greta Klinghed är ansvarig för kassan på ICA Kvantum i Hageby Centrum. Hon har jobbat i kassan sedan 1975, större delen av tiden på ICA Hageby, föregångaren till Kvantum. På butikens hemsida står det om Anna-Greta att hon "arbetar gärna på sin fritid när hon inte är på landet".
- Jag tycker det är roligt att jobba, säger hon.
Några större problem med skador har inte haft trots mer än 25 år i kassan.
- Jag fick diskbråck en gång och har opererats, annars har det gått bra, säger hon.

<b>Ingen stor förändring</b>
Idag är det Anna-Greta Klinghed som gör upp schemat för de 15-16 personer som jobbar i ICA Kvantums kassor. Några stora förändringar behöver det inte bli på grund av regeringens beslut.
- Vi jobbar redan på det här sättet. Efter två timmar blir man avlöst och gör något annat en stund, berättar Anna-Greta.
- Visst kan det bli lite längre tid någon gång, särskilt när det är långa köer, erkänner hon.
Det är bara tre av de 16 i ICA:s kassor som arbetar heltid, resten från 30 procent och uppåt. Ibland är skiften ganska korta, men det finns också de som arbetar från 9.30 till kl 20.00 på kvällen. Men med rejäla pauser.
- Några vill jobba längre för att bli lediga andra dagar. Vi löser ofta det här utan större problem, säger Anna-Greta Klinghed.
<B>FAKTA</B>
Yrkesinspektionen krävde sommaren 1998 att butikskedjan Prisextra i Stockholm måste ändra organisationen så att kassörskorna får mer varierat arbete.
Beslutet innebar att kassaarbetet inte får utgöra mer än två tredjedelar av arbetsdagen för de som jobbar mer än 20 timmar i veckan och högst tre fjärdedelar för de som jobbar kortare tid. Inget arbetspass i kassan får vara mer än två timmar.
Prisextra överklagade beslutet till Arbetarskyddsstyrelsen, men förlorade. Då fick företaget vidare till regeringen, men fick stryk igen.
Den 6 december förra året beslöt regeringen i stort sett i enlighet med Yrkesinspektionens (numera Arbetsmiljöinspektionens) krav: butiksanställda får arbeta max två timmar i sträck i kassan. Därefter måste de ha paus eller annat arbete i minst 15 minuter innan de får sätta sig i kassan igen. Som mest får de arbeta i kassan fyra femtedelar av sin arbetsdag i kassan, absolut längst i sju timmar (dock aldrig mer än två timmar i sträck).
Regeringen beslöt också att det skulle kosta Prisextra 200 000 kr om de inte följer beslutet. Genom beslutet har regeringen skapat ett prejudikat, som i praktiken fungerar som en lag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om