Slåttergubbemalen finns i Östergötland
NORRKÖPING: Slåttergubbemalen är en av många fjärilar vars existens är osäker i Sverige och den är klassad som starkt hotad. Nur har man funnit spår efter fjärilen under Länsstyrelsen Östergötlands inventeringar i ängar och betesmarker.
Här ser man spår efter Slåttergubbemalen (en så kallad mina) FOTO: Tommy Karlsson, länsstyrelsen
Foto:
Fjärilen Slåttergubbemalen (Digitivalva arnicella) var tidigare inte känd från Östergötland. Eftersom det finns relativt gott om värdväxten slåttergubbe i vissa delar av länet väcktes dock förhoppningar om att den även kunde finnas här.
Länsstyrelsen Östergötland har därför inventerat slåttergubbemalen i ett antal ängar och betesmarker med gott om slåttergubbe.
Den vuxna fjärilen har ett oansenligt utseende och är endast drygt en centimeter stor. De spår larven lämnar efter sig när den ätit av bladen på slåttergubben är desto lättare att upptäcka, och det är dessa s k minor som har eftersökts vid inventeringen.
Minor av slåttergubbemalen påträffades på 16 av 18 ängar och betesmarker med riklig förekomst av slåttergubbe. Huvuddelen av förekomstlokalerna är belägna i Ydre och Kinda, men slåttergubbemalen kunde även konstateras på några platser norr om Ljungbro och Stjärnorp.
Resultaten visar att slåttergubbemalen har varit förbisedd och förmodligen är vanligare än vad man tidigare trott. Trots detta bör den fortfarande betraktas som hotad då dess livsmiljö har minskat betydligt.
? Det är väldigt roligt att vi hittade spår på så många olika ställen, säger Tommy Karlsson, Länsstyrelsen Östergötland. De nya fynden visar hur dålig kunskap vi fortfarande har om många arters utbredning i landet. Inventeringarna är en viktig del i arbetet med att bevara hotade arter.
Förutom slåttergubbemal genomför Länsstyrelsen Östergötland under 2007 inventeringar av bl a finnögontröst, vildbin, kronärtsblåvinge, skräntärna och skalbaggar som lever i död tallved.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!