Slarv med färdiggrillat i butikerna
Tio av länets kommuner har undersökt hygienen vid grillning av rätter i livsmedelsbutiker. Av de butiker som kontrollerades i Norrköping underkändes samtliga. Det var brister i märkning och i varmhållning.
Foto:
Brister i varmhållningen rör främst temperaturen, som i flera av de kontrollerade butikerna inte har nått upp till + 60 grader. I några fall har temperaturen legat på 45- 50 grader i de värmeskåp där den nygrillade kycklingen och revbenen förvaras. Med så låga temperaturer finns en risk för att bakterier ska utvecklas, berättar Rickard Enlund. Bristerna är dock inte så graverande att någon butik måste upphöra med sin grillning. Däremot måste felaktigheterna åtgärdas omgående. I Norrköping kontrollerades sju butiker som bedriver grillning. Det fanns inte tid att undersöka samtliga butiker, som har denna typ av verksamhet konstaterar Rickard Enlund. Oanmälda besök
De butiker som har undersökts är ICA Nära Strömmen som undgick anmärkning då butiken inte längre grillar men fortfarande har tillstånd. Hos Willy:s i Hageby förekom ingen grillning vid undersökningstillfället. Underkända butiker är Hemköp på Kungsgatan samt på Gamla Lasarettsområdet, ICA Kvantum i Hageby, Coop Konsum vid Nya Torget samt Istanbul Kebab- och Grillbar i Spiralen. Projektet "redlighet och hygien vid grillning i butik" har samordnats av länsstyrelsen, som ansvarar för livsmedelstillsynen i länet. Tio av länets tretton kommuner deltog i projektet som genomfördes under 17-30 april i år. 52 livsmedelsbutiker fick under de här dagarna ta emot oanmälda besök av sin kommuns miljö- och hälsoskyddsinspektörer
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!