Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Slarviga krögare

NORRKÖPING
Fler och mer detaljerade krav kommer att ställas på de krögare som söker serveringstillstånd inför nästa års Karneval.
Det blir följden då det slarvades i år. Två indragna serveringstillstånd och två varningar blev resultatet när inspektion gjordes på plats.
- Jag har inte upplevt något liknande tidigare, säger alkoholinspektör Frank Nordborg.

Norrköping2001-09-20 00:00
Två krogar, Olles galosch och S:t Olof, har fått sina serveringstillstånd indragna efter att ha misskött sig under årets Karneval. Detta trots att kommunens alkoholinspektörer, Frank Nordborg och Lars Paulsson, klart och tydligt låtit meddela att kontroller skulle genomföras.
- Vi har inte bara gjort kontroller hux flux utan brukar göra det under vare Karneval. Det står dessutom i serveringstillstånden, säger Frank Nordborg.
Hos Olles galosch, som ägs av bolaget Galoschen, på Drottninggatan 25-35 upptäckte inspektörerna att det bara fanns en ordningsvakt trots att serveringstillståndet kräver två. Kassaapparaten saknade en kontrollremsa och dessutom var inte serveringsområdet tömt klockan 01.00 vilket var ett krav som stod klart och tydligt på tillståndet.
- All alkoholförsäljning måste upphöra 00.30 och området ska vara tomt 01.00, säger Lars Paulsson.

<b>Nya ägare</b>
Under utredningens gång framkom det dessutom att ett nytt bolag driver Olles galosch sedan 1999. Det har inte meddelats kommunens alkoholinspektörer vilket lagen kräver.
- I praktiken innebär det att de inte haft något serveringstillstånd alls sedan dess, säger Frank Nordborg.
Bolaget S.E.N House KB som driver S:t Olofs restaurang på Drottninggatan 36 fick också serveringstillståndet återkallat. Inspektörerna fann att det serverades alkoholdrycker på uteserveringen klockan 00.50 under Karnevalsnatten trots att tillståndet bara gällde till 22.30. S:t Olof hade inte sökt särskilt tillstånd för Karnevalen.

<b>Fick varningar</b>
Källaren Bacchus och Highlander Inn slapp undan med varningar denna gång. De bröt också mot regler i samband med Karnevalen. Bland annat serverade Bacchus alkohol en stund efter 00.30 och Highlander Inn saknade ordningsvakter.
- Vi hade förväntat oss ett annat resultat än detta och är självklart besvikna, säger Frank Nordborg om årets Karneval.
- Detta leder tyvärr till att måste vi bli rigorösare och mer regelstyrda nästa år. Några få krögare har förstört för alla, säger han vidare, och uppger att aldrig tidigare har någon krog fått ett sitt tillstånd indraget efter Karnevalen.
Några funderingar inför nästa år är att varje krögare personligen måste besöka kommunens alkoholinspektörer för att prata igenom vad som gäller.
Eventuellt kan även polis komma att finnas på plats då. Kraven som står på tillstånden blir mycket mer detaljerade.
För den som blir av med sitt tillstånd kan det dröja flera år innan ett nytt sådant beviljas. Och det innebär i praktiken att krogen inte kan leva kvar.
- Det här är erfarna krögare som vi har haft kontakter med förut. Varför gör de så här när de vet att vi kommer att göra inspektion den kvällen? Det förstår jag inte, säger Frank Nordborg.

<b>Fyra utan anmärkning</b>
Endast fyra av de elva serveringar som hade fått serveringstillstånd under Karnevalen klarade sig helt utan anmärkningar. Dessa var serveringen vid Refvens Grund som drevs av Palace, ett Landskronaföretags servering på Holmenområdet, Scandic Nords servering vid Filmstaden och Charlies servering vid Rådhuset.
Detta efter att ha serverat vin och öl under en livekonsert vid Skogsvallen i Simonstorp den 4 augusti.
Restaurangen hade inte sökt något särskilt tillstånd för denna servering trots att lagen kräver det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!