Läget beskrivs inte som akut i nuläget, men kan så bli i framtiden om ingenting görs.
– Jag är mycket bekymrad över utvecklingen. Grisbönderna har svårt att få förnyade avtal med slakterierna och det leder i det långa loppet till färre besättningar och färre jobb på landsbygden, säger grisveterinär Gunnar Johansson på Svenska Djurhälsovården i Linköping.
Allt mer importköttOrsakerna bakom utvecklingen är flera – men de hänger ihop.
– Sverige har andra regler för djurskydd än resten av EU-länderna, och det gör produktionen dyrare.
Merkostnaderna kan inte tas ut av slakterier och det leder till att det billigare importköttet tar en allt större plats på den svenska livsmedelsmarknaden.
– Vi vet att privatpersoner ofta och gärna köper svenskt kött, men det man ofta glömmer bort är de offentliga upphandlingarna som äldreboenden och liknande, där blir det det billigaste och således ofta importerade köttet som vinner.
När inte bönder kan sälja sina grisar till slakterier så kan det leda till att djuren får destrueras (det vill säga avlivas utan att bli till kött) eller säljas till utländska slakterier – men då med stor risk för ekonomisk förlust.
Vad hoppas ni att resultatet av det här larmet blir?
– Att det skapar en debatt på nationell nivå, för i förlängningen så dör ju svenskt lantbruk mer och mer ut. Det här är en politisk fråga.
”Ta ansvar”Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson kommer med en tydlig uppmaning:
– Vi vädjar till slakterierna att ta ansvar i detta kritiska läge. Om inte slakterierna tar emot svenska grisar för slakt, riskerar de östgötska grisstallarna att stå helt tomma inom en snar framtid. Det skulle vara ett hot mot både arbetstillfällen och en levande landsbygd.