Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Slagsmål, olyckor eller oönskat sex

Var tredje elev på gymnasiet har drabbats av olika problem när de druckit alkohol. Det handlar om slagsmål, oönskat sex eller olyckor.
Det visar nya siffror från kommunens drogundersökning.

Håkan Karlsson på BRÅ, hoppas att den nedgång i ungdomarnas alkoholkonsumtion man nu ser är ett verkligt trendbrott.

Håkan Karlsson på BRÅ, hoppas att den nedgång i ungdomarnas alkoholkonsumtion man nu ser är ett verkligt trendbrott.

Foto:

NORRKÖPING2005-03-10 06:00
Drygt hälften av eleverna i årskurs åtta har druckit alkohol de senaste tre månaderna. För gymnasisterna är siffran drygt 80 procent. Det visar kommunens årliga drogundersökning, gjord i i årskurs åtta och förstaårselever på gymnasiet i början av detta år.
Trots att siffrorna är höga visar de en nedgång i alkoholkonsumtion jämfört med förra året.
- Läget är fortsatt bekymmersamt men förhoppningsvis ser vi nu ett trendbrott, som man gör nationellt, säger Christina Söderberg, kommunens drogsamordnare.
I år tillfrågas ungdomarna också om konsekvenserna som drickandet fått. Svaren visar att var fjärde kille på gymnasiet har hamnat i slagsmål efter att ha druckit alkohol. Ungefär var femte tjej har haft oönskat eller oskyddat sex.
- Det är intressant att de sätter alkoholen i relation till problemen, säger Håkan Karlsson på Brottsförebyggande rådet.
Medelåldern för första fyllan är 13 år för åttorna och 14 år för gymnasisterna. 73 procent av pojkarna på gymnasiet och 66 procent av flickorna har druckit sig berusade en eller flera gånger. Var tredje åttondeklassare har druckit sig berusad.
På frågan var ungdomarna får alkoholen ifrån svarar de allra flesta kamrater, men många får också från föräldrarna.

Från föräldrarna
- Men många handlar också från bussar som säljer direktimporterad sprit och andelen hembränt sjunker, säger Christina Söderberg.
Tydliga siffror visar att de ungdomar som blivit bjudna på alkohol hemma ökar risken att dricka sig berusad.
Christina Söderberg avlivar myten om att vuxna genom att bjuda sitt barn på alkohol och på så sätt avdramatiserar och kan "lära sitt barn handskas med alkohol".
- Undersökning efter undersökning visar samma sak. Ungdomar som blivit bjudna hemma dricker sig i högre utsträckning berusade, säger hon.
- Föräldrainsatser ger väldigt mycket och vi ska satsa på att utbilda 60 personer om detta, för att nå ut till föräldrarna, fortsätter hon.
Men det är bara en i raden av insatser som görs på alkohol- och drogområdet.

Jobbar tätt ihop
- Alla kommunens nämnder jobbar tätt ihop i olika målgrupper, så att vi ska nå skola, fritidsledare, restaurangägare och butiker som kan sälja tobak till minderåriga. Alla ska medverka i det drogförebyggande arbetet, säger Iréne Lindén, från socialnämnden.
Eftersom alkoholdebuten sker ofta i samband med skolavslutningar och valborg satsar kommunen i år på ett drogfritt arrangemang: "Drömnatten" på Centralbadet med rapduon Snook och innebandystjärnan Jonathan Kronstrand som affischnamn.
Norrköpings Rotaryklubbar har samlar in en halv miljon kr till drogförebyggande arbete. Med dessa pengar har man bland annat dragit igång en omfattande studiecirkelverksamhet i årskurs åtta om droger, kompisar och grupptryck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om