Skyltat i vackraste skärgården
TYRISLÖTNu skyltar vi för världens vackraste skärgård. Bokstavligt. I fredags invigde landshövding Björn Eriksson den första av ett 20-tal nya informationsskyltar om skärgårdsnaturen i Östergötland.
Gebbe Björkman har målat och Lars Gezelius hållit i trådarna för projektet med de nya skärgårdstavlorna. FOTO: ARNE LINDH
Foto:
Men Eriksson underströk att han inte bara pratade i egen sak.
- Jag har sett det mesta av våra skärgårdar när jag var chef för Kustbevakningen i sju år på 80-talet. Och inget går upp mot den stora variationsrikedom vi har här i Östergötland. Här finns allt på ett ställe: stränder, lummiga lövskogar och kala ytterskär.
<b>Samme konstnär</b>
Fördelen med östgötaskärgården är ju också att den är så koncentrerad. Man kan snabbt uppleva olika naturtyper. Och från och med nu kan man hålla sig informerad på ett bättre och tydligare sätt.
De gamla informationsskyltarna hade ungefär 20 år på nacken och många har varit oläsliga länge. Nu har samme konstnär som då - Gebbe Björkman från Ödeshög - målat nya, vackra motiv.
- Det har varit ett mycket roligt uppdrag för jag har fått tillfälle att komma till skärgården, vilket inte blir så ofta, sa Gebbe som nog mest hålls kring Tåkern och Omberg i vanliga fall.
<b>Nya fågelskyddsområden</b>
Projektledare för de nya informationsskyltarna har Lars Gezelius på länsstyrelsen varit. Han berättar att det finns flera skäl till att informationen nu byts, förutom det uppenbara att de gamla skyltarna blivit oläsliga.
- Dels har fågelskyddsområdena ändrats för ett par år sedan och sedan händer det ju en hel del förändringar med både flora och fauna.
Till exempel att svärtan och silltruten numera är ganska sällsynta häckningsfåglar i skärgården, medan till exempel storskarven ökat kraftigt under dessa tjugo år (även om ökningen avstannat i skärgården och i stället sker i de stora insjöarna).
Havsörnen tillhör de fågelarter som ökat. Numera finns ett tjugotal par i skärgården. En havsörn visade också upp sig för fredagens utsända i skärgården. Liksom ett par svärtor, en liten flock alfåglar och de allra första ejderkullarna.
<b>Störningar</b>
Det är viktigt att öka kunskapen om skärgården bland de hundratusentals besökarna varje sommarsäsong. I och med att turismen i skärgården utvecklas ökar också trycket på naturen.
- Inte minst genom att allt fler ger sig ut med kajak ökar störningarna inom fågelskyddsområdena, berättar Bo Gustavsson från länsstyrelsens miljöenhet.
Från Kupa klint kunde vi se ut mot fågelskyddsområdet Hamra, avlyst från 1 april till 10 juli.
- Här hittar vi ibland kajakfolk när de inte ska vara här, berättar Gustavsson. Det finns väldigt fina vikar och det är en lagom dagsetapp från uthyrningen vid Tyrislöt.
Ett skäl till att paddlarna hamnar fel är att de inte använder båtsportkort där fågelskyddsområden är markerade, utan vanliga topografiska kartor.
Men nu finns speciella informationskartor som delas ut till kajakhyrarna. Och så finns från och med i går en ny informationstavla, modell större, vid Tyrislöt. Ytterligare ett 20-tal tavlor är klara inom kort. På följande platser:
- Lindöhamnen (caféväggen)
- Arkösund (mitt emot pensionatet och vid Nordanskog)
- Stegeborg
- Lagnöströmmen (Shellmacken)
- Tyrislöt (kajakuthyrningen)
- Mon
- Mem
- Fyrudden
- Eknöns camping
- Gryts varv
- Breviksnäs
- Ekudden/Kvädö
- Valdemarsviks hamn
- Harstena (kiosken)
- Bokö
- Dessutom är tavlor på gång vid Nävekvarn och Flatvarp.