Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skyller på varandra

Vad som orsakade den brustna kontaktledningen mellan Norrköping och Mjölby i tisdags är fortfarande oklart. Trafikverket, SJ och Östgötatrafiken skyller på varandra.

NORRKÖPING2010-12-02 03:00

- När kontaktledningen rasar så beror det ofta på att strömavtagaren på tåget är sliten. Ledningen kan dock ha varit försvagad sedan tidigare, det vet jag inte, säger Tobias Lundell på Trafikverkets presstjänst.

Enligt Tobias Lundell ska det inom kort göras en utredning. Dock tror han inte att den brustna kontaktledningen orsakades av att den skulle ha varit i dåligt skick.

- Ledningarna besiktas med några månaders mellanrum, vi skulle ha upptäckt om ledningen var sliten. Den påverkas inte heller av kylan eftersom den tål betydligt lägre temperaturer än den vi har nu, säger han.

"Oklart vilket tåg"
Enligt tidigare uppgifter ska det ha varit ett av Östgötatrafikens pendeltåg som trasslade till ledningen som sedan föll ned när ett fjärrtåg skulle passera.

- Det är ju SJ som kör pendeltågtrafiken åt Östgötatrafiken. De ska även stå för det kontinuerliga underhållet av tågen, säger Sylvia Rydström, informationschef vid Östgötatrafiken, och tillägger:

- Sen har jag förstått att det är lite oklart vilket tåg det var som orsakade det här. Ibland kan det vara så att det är två eller tre tåg som trasslar till ledningen. Så det behöver inte vara det tåg som drog ned ledningen som är orsaken till problemet.

Sliten infrastruktur
Sylvia Rydström säger att Östgötatrafiken tillsammans med SJ och Trafikverket ska reda ut den exakta orsaken. Att det skulle bero på att SJ inte sköter underhållet av tågen ordentligt tror hon inte.

- Det har ju varit ovanligt mycket problem den senaste tiden som beror på att infrastrukturen är så sliten. Dessutom är det extremt hård belastning på stambanan - och då slits det fortare. Om kontaktledningarna dessutom inte är 100 procent säkra så bidrar det till att såna här saker uppstår, säger hon.

Ingvar Börjesson är tekniker på avdelningen teknisk produktledning på SJ. Enligt honom köper SJ underhållet av tågen från ett företag som heter Euromaint Rail.

- De kontroller strömavtagarna varje vecka. Men när det är så här kallt så kan en kolskena i strömavtagaren gå sönder eftersom den blir extra känslig vid minus femton grader, säger han.

Nytt system
Enligt Ingvar Börjesson håller SJ på och inför ett nytt system som heter ADD.

- Det ska hindra strömavtagaren från att slita sönder ledningen genom att tåget stannar när kolskenan går sönder. ADD kommer att finnas på alla nya tåg och på X 2000- tågen från årsskiftet. Men det hjälper ju bara om kontaktledningen är sträckt, och den biten ansvarar Trafikverket för, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om