Skyddsnät saknas ? och ingen vill hjälpa

NORRKÖPING
Det finns inget skyddsnät för alla missbrukare eller de personer som tagit sig ur ett missbruk. Men det är inte bara ett kommunalt problem utan ett samhällsproblem.
? Skyddsnäten i kommunen fungerar inte och folk i samhället är alldeles för rädda för att själva göra något, berättar Kimmo Strand, avdelningsföreståndare för stödboendet i Hela människan i Norrköping.

Avsaknaden av skyddsnät är inte bara ett problem inom kommunen utan även inom samhället. "Det är inte bara lägenhet eller arbete som behövs utan även mänsklig kontakt och att man blir sedd som människa", säger Kimmo Strand.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Avsaknaden av skyddsnät är inte bara ett problem inom kommunen utan även inom samhället. "Det är inte bara lägenhet eller arbete som behövs utan även mänsklig kontakt och att man blir sedd som människa", säger Kimmo Strand. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2003-02-25 00:00
Hela människan är en organisation som finns över hela Sverige. En del av deras verksamhet är stödboende för missbrukare och före detta missbrukare. Förra året hade kommunen avtal om max 17 lägenheter hos Hela människan, idag har de bara tio.
? Besparingar går inte ihop med det ökade behovet. Problem med skyddsnät är dessutom inget nytt, det borde kommunen gjort något åt tidigare, berättar Kimmo Strand, men betonar att det är bra att kommunen nu går igenom sina egna brister.

<B>Ingen vill hjälpa</B>
Problemet ligger inte bara hos kommunen utan även i grundsynen på missbrukare och kriminella i samhället.
? Alla tycker att missbrukarna ska få hjälp men ingen vill hjälpa, inte heller att de ska finnas i det egna trapphuset, fortsätter Kimmo Strand.
Boendesituationen för många som har en bakgrund med missbruk och brottslighet är idag stor.
? De personer som har varit drogfria i över ett år får idag ingen lägenhet på grund av skulder. I dagsläget är det ingen inom kommunen som har har ansvaret för att hjälpa till att ordna lägenhet, berättar Kimmo Strand.
De olika enheterna inom kommunen har inte haft något fungerande samarbete och bostadsföretagen och hyresgästerna är de som drabbats. Kimmo Strand har saknat ett samarbete mellan olika myndigheter inom kommunen.
? När en före detta missbrukare får ett återfall och brakar igenom så får den börja om från början, säger han.
En lösning på problemet tror han är samarbete mellan olika myndigheter och även privata personer och företag.

<B>Väljer gatan</B>
? En del människor väljer idag att bo på gatan på grund av ett myndighetsförakt och det är viktigt att vi kommer runt det, förklarar Kimmo Strand och fortsätter.
? Kommunens nya projekt är bra. Jag hoppas att alla ord blir handling. Som det är idag fungerar det inte. Alltför många missbrukare faller i mellan utan att få någon hjälp, konstaterar han.
Människor vågar inte göra något utan ringer hellre till ett bevakningsföretag än att själva gå över till en granne och klaga över stökigheter. Rädsla för konflikter och nya situationer kan vara några orsaker tror Kimmo Strand.
? Men det är inte bara lägenhet och jobb som garanterar ett socialt liv. Det behöver inte innebära livskvalité och då är det alltför lätt att falla tillbaka i ett missbruk. Det är där vi vanliga människor kommer in, vi måste bry oss om varandra, säger Kimmo Strand.


<span class=rub>Nu ska kommunen försöka minska antalet vräkningar</span>

<span class=ing>NORRKÖPING
Efter en utredning tillsätts nu två personer i kommunens nya projekt Uppsökarna.
 Vräkningar och passivitet hos hyresgästerna under flera års tid har nu resulterat i att kommunen utreder boendesituationen i Norrköping.
? Vi måste få fram orsaken till att personer blir passiva och inte öppnar brev eller bryr sig om vad som händer dem, berättar Kenneth Edström, bostadssamordnare på kommunen i Norrköping.</span>

Under flera år har kommunen haft problem med att signaler om vräkning och behov av hjälp kommer alldeles för sent. Med flera månaders hyresskulder och en kommande vräkning har inte kommunen någon möjlighet att hjälpa. Men kommunen kan få mer kunskap och arbeta bättre.
? Vi har inte samarbetat mellan enheterna. Fastighetsägare som har ringt till socialtjänsten för att rapportera problem har inte fått någon hjälp, inte fått klara besked om vem de ska vända sig till, berättar Kenneth Edström.
I december anställdes han för att utreda boendesituationen i Norrköping och få fram nya samverkansformer. I samtal med bostadsföretagen kom det fram att de inte längre tänkte hyra ut lägenheter till stödboende. På grund av att kommunen inte var handlingsbenägen när de behövde hjälp ville man inte längre samarbeta. Kommunen å andra sidan tyckte inte att signalerna från bostadsföretagen kom i tid.

<B>Passivitet</B>
? Men det jag främst konstaterade var att det ligger en förödande passivitet hos hyresgästerna. De öppnar inga brev och struntar helt i sin utsatta situation, berättar Kenneth Edström.
Projektet som börjar den förste april kommer främst att arbeta med orsakerna bakom denna passivitet.
? Det måste ju ligga något bakom, skilsmässa, missbruk eller depression. Det måste vi få veta för att kunna hjälpa, förklarar han.
Många av dessa personer inser inte att de behöver hjälp. Ignorerar brev från socialtjänsten om tid för samtal och faller på så sätt mellan den hjälp som skulle kunna ges.
? Just före detta missbrukare är oerhört utsatta på bostadsmarknaden. Förlorar de ett hyreskontrakt är det oerhört svårt för dem att få ett nytt, berättar han.

<B>Gör besök</B>
Personerna som anställts som uppsökare kommer, tillsammans med någon från bostadsföretaget, att besöka hyresgästen som riskerar avhysning för att ta reda på problemet bakom. Gruppen kommer också att ha en psykiatrisjuksköterska kopplad till arbetet för att så snabbt som möjligt kunna åtgärda problemet.
? Målsättningen med projektet är att hyresgästerna själva ska kunna lösa sitt problem och kunna bo kvar, berättar Kenneth Edström.
Viktigt är att de som arbetar i projektet inte är myndighetspersoner, de arbetar inte med myndighetsutövning utan de besöker endast hyresgästerna för att hjälpa till att lösa eventuella problem. Kopplat till projektet är också övriga myndigheter inom kommunen som kan behövas för att lösa problemet.
? Det allra viktigaste är nu att vi har en samverkan inom Norrköpings kommun, den har saknats i många år men nu ska vi försöka komma till rätta med problemet, säger Kenneth Edström.
Målsättningen med projektet är att minska antalet avhysningar i Norrköpings kommun med tio procent under 2003.


<span class=rub>?Jag blir dömd på förhand?</span>

<span class=ing>NORRKÖPING
Kecke är en av dem som föll tillbaka i drogmissbruk och brottslighet. Efter flera års uppehåll och en socialt ordnad tillvaro har hela hans liv raserats igen. Jobbet är det enda han har kvar.
? Jag blir dömd på förhand av samhället, sedd utifrån mitt tidigare missbruk, berättar han.</span>

Sedan december sitter Kecke i häktet, kanske det blir fängelse igen. Det skulle vara långt ifrån första gången.
? Jag vet inte hur många gånger jag suttit inne, kanske 17 gånger, berättar han.
Redan som 13-åring drogs Kecke in i ett amfetaminmissbruk. Han var på grund av vikt mobbad i skolan och hoppade tidigt av grundskolan och drog runt i Södertälje med kompisar. Drogmissbruket drog också in honom i kriminaliteten.
? Jag ville inte delta i samhället utan struntade i allt, förklarar han.
När han 1988 erbjöds behandling istället för fängelsevård öppnades vägen för flera års drogfrihet.
? Jag såg det först som ett sätt att kunna komma in till centrum. Men sedan tänkte jag bara att jag skulle dra nästa dag och nästa, sedan blev jag kär i en dotter till en annan patient, berättar han.

<B>Liv utan droger</B>
Kärlek vid första ögonkastet gav Kecke ett liv utan droger. Tillsammans med flickvännen flyttade han till Norrköping och tog sig in på arbetsmarknaden.
? Men jag mötte ovilja från arbetsförmedlingen och fick lösa min arbetssituation själv, berättar han allvarligt.
I samband med arbete kunde han också odla kontakter med personer utanför missbrukarkretsen. Utbildade sig inom data och skaffade jobb.
? Jag började bygga upp ett eget skyddsnät med vänner som inte visste något om mitt missbruk, berättar han.

<B>Kraschade totalt</B>
Men utan någon uppföljande behandling utanför fängelset eller behandlingshemmet hade inte Kecke någon möjlighet att bygga upp ett fysiskt och psykiskt försvar mot ett återfall till droger. Efter sex års uppehåll kraschade han totalt när hans flickvän bröt upp förhållandet.
? Vi hade ett gemensamt barn och hon var mitt livs kärlek. Jag klarade inte av att bli lämnad, att vår familj skulle splittras, berättar han.
Gång på gång togs han åter in till polisen och rapporter gick till socialen men ingen reagerade på att Kecke åter var inne i ett missbruk med täta kopplingar till kriminali
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om