Inventeringsresultat visar att skarven ökat kraftigt i Östergötland sedan millennieskiftet. I dag finns cirka 6 500 häckande par, vilket motsvarar drygt 30 000 skarvar. Flest häckande par återfinns i skärgården.
Skarven har genom sin predation av fisk en negativ påverkan på fiskbestånden och därför också en negativ påverkan på både yrkes- och fritidsfisket. En skarv kan äta i snitt 500 gram fisk per dygn.
Under 2022 tog Länsstyrelsen i Östergötland fram länets första förvaltningsplan för skarv. Utifrån den planen har länsstyrelsen nu fattat beslut om tillstånd till skyddsjakt efter storskarv inom Östergötlands skärgård. Totalt får högst 2 000 skarvar fällas, från Bråviken ner till Valdemarsvik.
– Det är första gången vi beslutar om det här på eget initiativ. Tidigare har vi handlagt skyddsjakter i enskilda ärenden när fiskare och berörda har ansökt om skyddsjakt. Det här är en sammanslagning för att göra det möjligt att jobba mer förebyggande, säger vilthandläggare Jim Forsberg.
– Om vi tittar på föregående år så beviljade vi skyddsjakt på 2 750 skarvar i hela länet. Där är insjöar inräknat. Det är absolut en ökning i kustbandet nu.
Förra året beviljade länsstyrelsen skyddsjakt på 1 000 skarvar i kustbandet. Nu får man alltså skjuta dubbelt så många.
Vad är anledningen till att ni tar det här egna initiativet?
– Skarven har ökat under en tid. Skarvens påverkan på fiskbestånd som redan är känsliga bestånd är grundanledningen. Sedan är skyddsjakten riktad främst till områden där fiskarna har sina lekområden. För att störa skarvarna från de områdena har vi då beviljat den här skyddsjakten.
Under lekperioden går fiskarna in i de grunda vikarna. Skarvar som fiskar på några meters djup kan lätt driva fiskarna in mot land och kan då fånga väldigt många.
– Det är främst rovfiskar som gädda, abborre och gös som är hårt drabbade av skarvens predation. Det är också arter som är intressanta att fiska, om man tittar på fritidsfiske till exempel, men de är också en topppredator.
När en toppredator minskar väldigt kraftigt får det följder i vattensystemet på andra arter som ökar, vilket skapar en obalans.
Jakten får ske under mars månad inom Östergötlands del av Östersjön, samt från den 1 mars till och med den 15 maj inom utvalda områden.