Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skulpturgrupp en miljondonation

Silverblanka nallar ovanför platåer av svart diabas. En unik skulpturgrupp snart i Norrköping.

Mångmiljonverk. Silverblanka nallar som står på huvudet och balanserar på svarta sittvänliga platåer. Idéskiss till skulpturgruppen vid Kristinaskolan. Den exakta prissumman är hemlig.

Mångmiljonverk. Silverblanka nallar som står på huvudet och balanserar på svarta sittvänliga platåer. Idéskiss till skulpturgruppen vid Kristinaskolan. Den exakta prissumman är hemlig.

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2016-05-04 06:30

Mångmiljonskulpturen som den 23 september invigs vid Kristinaskolan är en donation till Norrköping från modevaruhuset Sterns arvingar, Thomas och Catharina Berman, lagom till Konstmuseets 70-årsfirande.

– Jag tycker att det är trevligt att kunna ge något tillbaka till min gamla fina barndomsstad Norrköping, säger Thomas Berman, i dag bosatt i Schweiz.

Han vill också hedra sin morfar som 1910 kom som fattig invandrare från den ryska delen av Polen och byggde upp ett företag med ett par hundra anställda.

Den internationellt erkända svenska skulptören och fotografen Maria Miesenbergers skulpturgrupp föreställer tre svävande, silverglänsande och egensinniga versioner av kramdjur. De balanserar på cirkelformade platåer av svart diabas.

– Det är en fantastisk skulpturgrupp som förstärker skolans gård och grönytorna. De spegelblanka ytorna reflekterar och förvränger omgivningen på ett lekfullt sätt, men rymmer också ett allvar som handlar om trygghet och närhet, säger Helena Persson, chef för Norrköpings Konstmuseum.

Maria Miesenberger berättar att hon gjort en mindre variant tidigare, kallad Reflektion över tidens närvaro. Namnet på den här skulpturgruppen, som hon just nu arbetar med, är inte klart. Hon beskriver ihopkrupna nallar, av rostfritt stål, som som står på huvudet och balanserar på tre platåer av svart granit. Varje platta är 4,5 meter. Man ska kunna sitta på platåerna, är tanken, liksom att man ska kunna se sin spegelbild i de blanka nallarna, som i en skrattspegel. Nallen reflekterar tidens gång: för barnet ett gosedjur, för den vuxne en mobiltelefon att hålla sig i.

Platsen vid Söder tull knyter an till Sternshörnet, i korsningen Drottninggatan och S:t Persgatan. I dag ligger Nordea där, men en gång i tiden var det platsen för klädvaruhuset Sterns.

1913 öppnade Thomas Bermans morfar, Mauritz Stern, och hans bror sin butik. Därefter leddes Sterns av dottern Siri med maken Nils Berman. Sterns blev en av stans största arbetsgivare och hade stor framgång under sex decennier. Utöver varuhuset bedrev familjeföretaget konfektionsproduktion och försåg hela landet med mode ”Made in Norrköping".

– Det är fantastiskt roligt när enskilda aktörer vill förgylla kommunens offentliga platser. Det här konstverket kommer fungera som en påminnelse om vår stads historia och betydelsen som Sterns haft för utvecklingen, säger Louise Malmström, kommunfullmäktiges ordförande.

Fakta

Maria Miesenberger, född 1965, är ett internationellt namn inom samtidskonsten.

Moderna Museet äger nio Miesenberger-verk. Norrköpings Konstmuseum köpte en fototriptyk ur serien ”Sverige/Schweden” 1999.

Ett av Miesenbergers mer kända verk är jätteflickan "Half an angel" på Fornebu i Oslo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om