"Skuldlagen är tandlös"
- Den här nya lagen är tandlös, säger Norrköpings överförmyndare Annika Crona. Nämligen den nya lag, som gäller från och med fredagen. Och där kronofogden åläggs att rapportera till överförmyndaren, när ett barn under 18 år hamnar i dess register.
Men enligt Annika Crona gör denna nya lag i realiteten ingen skillnad alls - eftersom vare sig kronofogden eller överförmyndaren har några maktmedel att ta till.
- Vi kan ju ringa föräldrarna och säga åt dem att betala räkningen. Men om de ändå struntar i det finns det inget mer som vi kan göra. Och när man gör sådana saker är det väl redan så, att man inte är så nogräknad.
- Vi har pratat om vad den här nya lagen kan ge oss för nya arbetsuppgifter. Men vi kan inte se att den innebär särskilt mycket för oss alls.
Skydda barnen
I Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik är - visar statistiken - just nu 86 barn (alltså under 18 år) skyldiga drygt 500.000 kr. Mer än hälften är då skulder, som föräldrarna ådragit sig. Ofta rör det sig om obetalda fordonsskatter och p-böter.
- Om man vill skydda barnen, säger Annika Crona, då kunde man göra likadant med bilar som med fast egendom. Där får man inte överlåta något till ett barn utan att informera överförmyndaren. Även när det gäller bilar borde överförmyndaren först få yttra sig. Då skulle man gå direkt på pudelns kärna.
Om det finns misstanke om att föräldrar missköter sitt barns ekonomi, t ex av ärvda pengar eller livförsäkringar efter avliden förälder, har överförmyndaren möjlighet att ingripa. Men då måste misstanken först föras fram.
Observant
En vanlig väg är då via socialförvaltningen, som ska vara observant på barns situation t ex i missbrukarfamiljer. Där kan det misstänkas, att barns rättmätiga pengar går till annat. Enbart misstänken är då nog för att socialtjänsten ska informera överförmyndaren.
- Och då får vår utredning starta. Finns det pengar, eller finns det inte, det är frågan.
Före 1995 var barns försäkringspengar automatiskt spärrade.
- Då fick föräldrarna komma till oss för att varje gång fråga, om de fick använda pengar till vinterkläder, till cyklar och sånt. Men det ansågs då vara alltför stort ingrepp på den enskilde. Nu gäller fritt förfogande för föräldrarna upp till åtta basbelopp. (Idag är basbeloppet 39.000 kr.)
- När barnet sedan fyller 18 år skickar vi ut handlingar om att du fick si eller så mycket pengar en gång. Och sen får man då se, om mamma eller pappa sett till att det finns något kvar...
Om föräldrar drar på sina barn en massa p-böter skulle, uppgavs det i fredagens Folkbladet, överförmyndaren t ex kunna tillsätta en god man som styr familjens ekonomi.
Men det är, påpekar Annika Crona, heller inte så enkelt. Sådant är nämligen hårt reglerat i lagstiftningen. Hon vill samtidigt också gärna få ut den upplysningen, att hon lider brist på gode män. Kommunen skulle behöva ha fler sådana.
- I dag har vi omkring 600 gode män, och omkring 1.000 ärenden. Men vi behöver en större social bredd bland våra gode män. Det börjar bli lite enkelspårigt med en massa poliser och socialarbetare, om man säger så. Vi behöver ett axplock av olika yrken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!