Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skuldkraven i länet ökar: Norrköping toppar listan

Under 2020 krävdes östgötar på 813 miljoner kronor i obetalda skulder, vilket motsvarar en ökning med 12 procent jämfört med 2019. Flest skuldkrav gick ut till Norrköpingsbor.

"Jag hoppas på en statlig utredning, men det är viktigt att den får ett brett mandat att föreslå olika åtgärder som kan minska överskuldsättningen", säger Gabriella Göransson.

"Jag hoppas på en statlig utredning, men det är viktigt att den får ett brett mandat att föreslå olika åtgärder som kan minska överskuldsättningen", säger Gabriella Göransson.

Foto: Pressbild/Thomas Möller

Norrköping2021-02-03 14:00

I hela Sverige fick Kronofogden in krav på skulder till ett sammanlagt värde av 21,7 miljarder kronor, vilket är en ökning med 18 procent jämfört med 2019.

Motsvarande siffror för Östergötland var 813 miljoner kronor, vilket är en ökning med 12 procent jämfört med 2019. Nästan 17 600 östgötar betalade inte sina skulder i tid.

Detta visar statistik från Kronofogden, som har analyserats av kreditupplysningsföretaget UC.

Den kommun i länet dit allra flest skuldkrav postades var Norrköping. Totalt rör det sig om drygt 6 100 skuldsatta Norrköpingsbor och en summa på ungefär 309 500 000 kronor. Det kan jämföras med Linköping, där ungefär 4 800 personer krävdes på skulder.

– Coronakrisen har bidragit till att många redan skuldsatta personer har dragit på sig ännu större skulder. Detta gäller särskilt gruppen unga vuxna, säger Gabriella Göransson, kreditinformationschef på UC.

UC efterlyser nu politiska åtgärder för att minska överskuldsättningen.

Bland annat hoppas företaget att Sverige följer Finlands väg. Grannlandet har nämligen infört tillfälliga skärpta regler kring konsumtionslån, som innehåller ett förbud mot direktreklam.

– Jag ser gärna att Sverige går ännu längre och förbjuder all sorts reklam för konsumtionslån under pandemin.

– Jag hoppas på en statlig utredning, men det är viktigt att den får ett brett mandat att föreslå olika åtgärder som kan minska överskuldsättningen, avslutar Gabriella Göransson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!