Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

SKTF varnar för neddragningar inom landstingets administration

Fackförbundet SKTF fruktar att landstinget kommer dra ned på administrativ personal och varnar nu för konsekvenserna.
- Det vore vansinne att låta läkare som tjänar tre gånger mer än en läkarsekreterare sköta deras jobb. Det är inte försvarbart och det tycker inte läkarna heller, säger Christina Göransson, sektionsordförande på SKTF.

Christina Göransson, sektionsordförande i SKTF, varnar för följderna av en eventuell nedragning inom landstingets administration.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Christina Göransson, sektionsordförande i SKTF, varnar för följderna av en eventuell nedragning inom landstingets administration. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2004-05-06 06:00
"Skär ned på den administrativa personalen" är en vanlig kommentar när landstinget eller andra organisationer måste spara. Men riktigt så enkelt är det inte, hävdar Christina Göransson på SKTF.
- Det handlar om att rätt kompetens måste användas, säger hon. Det är lätt att säga "skrota administratörerna", men de är en viktig kugge i landstingsmaskineriet. Inte förrän det skärs ned på administrativ personal brukar man inse hur mycket den faktiskt gjorde.

"Amatöriseras"
Effekten av nedskärningar inom det här området blir att administration "amatöriseras" genom att den förs över till yrkesgrupper som inte har rätt utbildning. I längden blir det resursslöseri, påpekar Christina Göransson.
- Vi har inte råd att låta läkare, rektorer och poliser administrera bort den tid som de så väl behöver inom sina olika områden. Det blir inte alltid så effektivt om en läkare eller en polis ska sitta och knappa in rapporter eller journalanteckningar på datorn. Då är det bättre att de talar in på band och låter någon annan skriva ut det.
Undersökningar visar att vårdpersonal inom hälso- och sjukvård redan idag ägnar 50 procent av sin tid åt administration. Trots det har landstingsledningen gått ut med att de planerade neddragningarna senare under året kommer att beröra administrativ personal.
- Vi har inte fått veta något ännu, men en del rykten går och oron har börjat sprida sig. Det känns litet som att gå på gammal is som när som helst kan brista, säger Christina Göransson.
I den östra länsdelen har landstinget redan reducerat den administrativa personalen genom att inte förlänga vikariat.
- Till följd av det jobbar läkarsekreterarna nästan livet ur sig. Men hur många som redan fått sluta är svårt att överblicka. En del har slutat frivilligt för att söka sig bort från landstinget. En del vikarier som fått gå kommer tillbaka i sommar på vikariat. Det är ganska rörigt och svårt att överblicka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om