SKTF-val: Mer fritid eller högre lön?
NORRKÖPINGKnappt hälften av medlemmarna i SKTF inom landstinget i Östergötland är villiga att under en treårsperiod avstå från löneökning och i stället minska arbetstiden med fyra timmar i veckan.En undersökning visar att 40 procent av de 2 100 landstingsanställda SKTF-arna i länet är intresserade av kortare arbetstid.
En annan möjlighet är att avstå 0,5 procent av löneökningar till förmån för en extra semesterdag.
- Att visa intresse innebär inte alltid att man också har möjlighet att korta arbetstiden, säger Hans-Åke Karlsson, verksamhetsansvarig för assistenter och tekniker inom bland annat kansli, Östgötahälsan och Landstingsfastigheter. Den ekonomiska verkligheten omöjliggör kanske att gå ner i tid.
<b>Orka längre</b>
Arbetstiden kortas med fyra timmar i veckan mot att arbetstagaren tecknar ett avtal som innebär att man avstår från löneökning under tre år. Avtalet kan tecknas i år eller nästa år.
En förutsättning för att få gå ner i tid är att verksamheten fungerar. Tecknas avtalet i år får arbetstagaren åter vara med i 2004 års löneförhandling. Efter de tre åren med 36 timmars arbetsvecka blir medarbetare som har heltid på 36 timmar jämställda med dem som har 40 timmars arbetsvecka.
- Ansökan om kortare arbetsvecka lämnas till avdelningschefen, säger Karlsson. Vi vet inte hur många som sökt förrän vi sitter vid förhandlingsbordet. Möjligheten till kortare vecka ska vara hälsobefrämjande och medge att våra medlemmar orkar fram till pensionen.
<b>Ringa intresse</b>
- När det gäller den extra semesterdagen lämnas önskemålet direkt till facket. Intresset är betydligt mindre än vi trodde. Vi hade tänkt att främst medlemmar under 40 år skulle ta en extra dag och gå upp till 28 dagar. Efter 40 år är semestertiden 32 dagar. Fast det är klart att det är inte så jättebilligt att avstå lönepengar för mer fritid när lönen ligger kring 15 000 kronor.
I de lokala förhandlingarna slöt parterna ett tvåårsavtal. Läkarsekreterare i Östergötland fick ett ordentligt lönelyft på 7,4 procent och tandsköterskor på 7,2 procent. För assistenter och tekniker blev lönelyftet 5,4 procent. Procenthöjningarna ligger över den centralt förhandlade potten.
- Landstinget har lyssnat på kritiken mot läkaresekreterares och tandsköterskors låga löner, säger Karlsson. Utbetalningen av löneökningen för både 2001 och 2002 sker 1 oktober. Det blir ett ordentligt tillskott på en gång och betydligt mer än de hundralappar det brukar röra sig om. Tvåårsavtalet vi tecknat innebär att det inte blir någon löneförhandling nästa år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!