SKTF anklagar kommunerna för att inte följa jämställdhetslagen
Fackförbundet SKTF rasar över att jämställdhetslagen inte följs. Söderköping och landstinget i Östergötland har inte lämnat in någon lönekartläggning för 2004. Kommunen menar att det saknas tid och arbetskraft och inom landstinget har kartläggningen om män och kvinnors olika löner inte högsta prioritet.
Ytterst anmärkningsvärt
- Det är ytterst anmärkningsvärt att nästan var tredje arbetsgivare fortfarande inte följer lagen, trots den skärpning som trädde i kraft för fyra år sedan, säger Eva Nordmark, ordförande i SKTF.
När Folkbladet kontaktar Söderköpings kommun blir de förvånade över SKTF:s kritik, som de inte säger sig känna till.
- Jasså. Vi håller på med den, men det tar lite tid. Det beror på att de ansvariga inte lämnar in sina befattningsbeskrivningar, säger Christina Sjöberg, personalsekreterare i Söderköpings kommun.
Lars Holmberg är regionchef på SKTF-centret i Linköping. Han tycker det är uppseendeväckande att Sveriges politiker inte ser det som en viktig fråga och att kommunerna ska behöva påminnas om att följa lagen.
Till en vss punkt
- Vi kommer till en viss punkt. Händer det inget så går vi till jämställdhetsombudsmannen. Det vi gör lokalt är att ta upp frågan, säger Lars Holmberg.
I går höll SKTF möte med kommunförbundet i Stockholm för att diskutera om det är korrekt att Sveriges kommuner bryter mot lagen.
- Den har ju funnits sedan år 2000. Det är beklämmande när lagen är så tydlig. Ett avtalsbrott, säger Holmberg.
Vad gäller landstinget i Östergötland så handlar det om prioritet.
- Vi håller på med 2004 års uppgifter och vi har analyserat dom grundligt, säger Agneta Westerdahl, personaldirektör för landstinget i Östergötland.
Landstinget tar till sig SKTF:s kritik som de hävdar har anknytning till förgående års redovisningar.
- Det vi inte prioriterat för 2003 är analysen av statistiken. Centrala löneanalysgruppen gjorde ett uppehåll. Vi mitt uppe i omställningsarbete och nerdragning av 300 miljoner kronor. Vi gjorde då bedömningen att detta inte var prioriterat och att produktionsenheterna var fullt upptagna. Vi hann ärligt talat inte med, säger Agneta Westerdahl.
Under 2004 har landstinget i Östergötland lagt fokus på noggrann planering och process för att mer offensivt följa jämställdhetslagens intentioner. Arbetet beräknas vara klart under 2005 både inom kommun och landsting.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!