Bibliotekarien Thomas Almqvist berättade inledningsvis att Jan Myrdal fyller 87 år i sommar och att han hittills gett ut 87 böcker. Det vill säga en om året...
– Och googlar man på Jan Myrdal, som jag gjort idag får man 550 000 träffar, jämfört med 450 000 om man googlar på Strindberg. Det säger en del om kvällens författare, sa Thomas Almqvist.
Inte författareMen det skulle han inte gjort. Det vill säga kalla Myrdal för författare:
– Nej, det har jag aldrig kallat mig, sa han, för det känns på nåt sätt för fiiint att vara författare. Jag kallar mig hellre skriftställare, för det är vad jag gör, ställer samman skrifter. Och den titeln använde sig även Strindberg och Brecht av för övrigt.
Anton Honkonen, Myrdals medhjälpare och frågeställare under kvällens föredrag, berättade att han och Jan Myrdal just var ute på en turné till 12 olika orter runt om i Sverige.
Vad fick då publiken höra under kvällen?
Jo, Jan Myrdal bjöd på en livsresa från tidigaste barndomen och till nutiden och stoppade under tiden upp i vissa av böckerna och berättade även mycket och han och tidigare hustrun Gun Kessles mångåriga vistelse i Asien, bland annat Indien och Kina, varifrån de levererade många reportage och böcker.
– Men det är ju så att jag är numera en gammal gubbe och senil, men däremot inte dement! Och det är ju en stor skillnad, som gör att jag fortsätter att arbeta varje dag. Jag går upp varje morgon, lite senare numer jämfört med förr.
– Och det är ett av skälen att jag återigen går med slips, som jag även gör nu. För när man ska börja arbeta behöver man först lite ceremonier och att sätta på mig slipsen är en sådan.
Läs mer i fredagstidningen.