Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skriftliga avtal drabbar unga

I dagarna presenterade Utredningen om konsumentskydd vid telefonförsäljning ett förslag om krav på skriftliga avtal. Om förslaget går igenom kommer det slå hårt mot företag och unga, menar Tina Wahlrot, vd för Kontakta.

Drabbar unga. Förslaget innebär att telefonförsäljning blir dyrare.

Drabbar unga. Förslaget innebär att telefonförsäljning blir dyrare.

Foto: Sofia Norin

NORRKÖPING2015-06-28 08:00

I Östergötland finns i dag 36 callcenters med totalt 774 personer anställda. Mer än var tredje av dessa är mellan 16 och 24 år. Det framtagna förslaget innebär att de muntliga avtalen ska ersättas av skriftliga.

– Hos de företag som använder det här tillvägagångssättet idag är det 30 till 70 procent bortfall. Kunden tänker att man läser igenom avtalet senare och lägger ifrån sig pappren, säger Tina Wahlrot.

Förslaget medför även stora administrativa kostnader för företagen.

– Telefonförsäljning är en billig och effektiv försäljningsform. Administrationskostnaderna i kombination med att färre bekräftar sina avtal kommer göra att telefonförsäljning blir väldigt dyrt. Det kommer påverka arbetsmarknaden dramatiskt.

Wahlrot anser att det muntliga avtalet är säkrare än ett skriftligt.

– Oseriösa säljare använder idag skriftliga avtal och skriver in andra saker som inte nämnts i samtalet. I ett inspelat samtal kan du inte ljuga om inspelningen sedan finns tillgänglig för kunden, säger Wahlrot.

– Idag är det tio bolag som står för nästan hälften av alla anmälningar. Det är bättre om Konsumentverket får resurser att bedriva en aktiv tillsyn mot de företag som inte sköter sig. Det är helt fel att tio bolag ska få förstöra för tusentals bolag som faktiskt sköter sig, säger Tina Wahlrot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om