Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skratt - trots allvaret

NORRKÖPING
Kristians pappa har en cancertumör i huvudet och ska dö. Annas syster har dött och Bullen, Bernts hund, har också dött. Men det kan inte Bernt berätta för Anna.
"Säg sanningen. Säg att Bullen dött", skriker 50 lågstadiebarn när han tvekar.
Och eftersom eleverna får bestämma i den här pjäsen gör han det.

Visst kan det vara kul även om det handlar om döden. Filip Österman får sig ett gott skratt.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Visst kan det vara kul även om det handlar om döden. Filip Österman får sig ett gott skratt. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2002-09-19 00:00
I går bjöds lågstadieeleverna i Norrköping på en unik föreställning. Först kortfilmen "Tro Hopp och Batman" om Kristian och sedan den efterföljande pjäsen, där eleverna själva fick styra skådespelarna Helen Lindahl och Jakob Isberg.
När man bara är sju år, som Kristian, kan det vara svårt att förstå vad döden innebär. Tillsammans med sin kompis Laura försöker Kristian hitta svar när hans pappa dör. Batman har inte heller någon pappa. Kanske är det därför han är så stark, funderar Kristian. Det kanske är så att pappan bor i Batman och därför är han dubbelt så stark. För säkerhets skull klär Kristian ut sig till Batman på pappas begravning.
Och i slutet av filmen händer det förunderliga. Pappa har kommit in i Kristian. För plötsligt kan Kristian det danska ordet för igelkott. Det ordet pappa kunde och som han aldrig hann lära Kristian.

<b>Sara är ett piggsvin</b>
Direkt efter filmen kommer Anna in på scenen. Hon tycker filmen var dålig och frågar barnen om inte de också tycker det. "Nej", skriker de i kör.
Men Anna gillar inte filmen, eftersom igelkott heter piggsvin på danska. Och Pelle i Annas klass har sagt att Sara är ett piggsvin nu. Sara är Annas döda lillasyster.
Anna är ofta på kyrkogården och leker vid Saras grav. Där jobbar Bernt, som Anna lärt känna. Bernt kommer in på scenen och ropar på Bullen. För ett kort ögonblick har han glömt att hunden precis dött.
"Vad ska jag göra nu?" frågar Anna och Bernt och låter den unga publiken föra handlingen framåt. Därför hamnar de i himlen hos Sara och Bullen. Fast bara på låtsas förstås. Där åker de molnbil och handlar i molnaffären. Och kramas med Sara och Bullen.
Helen Lindahl och Jakob Isberg som Anna och Bernt har ett fantastiskt samspel med barnen i publiken. De är verkligen den lilla flickan och kyrkogårdsarbetaren hela tiden, även när de pratar med publiken och vad än barnen hittar på.
- Pjäsen blir olika varje gång, säger Helen Lindahl. Men väldigt ofta hamnar vi i himlen. Någon gång har vi hamnat i jorden, där de döda ligger begravda också.
"Tro Hopp och Batman" är en dansk film som dubbats till svenska. Utifrån den har Helen Lindahl och Jakob Isberg skrivit manus till pjäsen.
- Vi har ju ett grundmanus även om publiken bestämmer vad som ska hända, säger Jakob Isberg.

<b>Prata efteråt</b>
De kommer från teatergruppen Tage Granit i Stockholm och är både skådespelare och dramapedagoger.
- Lärarna får med sig material hem efter föreställningen så de kan fortsätta jobba med de här frågorna, säger Helen Lindahl. Ofta kan det ju vara svårt att börja prata om döden. Men här har man något att prata utifrån. Vi har också hört från lärarna att filmen och pjäsen är något som ligger kvar hos barnen flera veckor. Det är många olika tankar och känslor som väcks.
De vuxna i publiken gråter medan barnen tar döden naturligt.
- Både filmen och pjäsen var jättebra, tycker Tilda Rydgren och Rebecka Asplund i klass två. Sorgligt? Nej, det var det inte. Bara lite när Kristians pappa dog.
Kommunens filmkonsulent Johan Karlsson är den som tagit hit Tage Granit och föreställningen.
- Skolbio kommer mer och mer i läroplanen, säger han. Filmen ger ju riktiga bilder. Och för så kallade svaga elever, som har svårt att läsa och skriva, ger den en ytterligare dimension. Man kan säga att svarta tavlan byts ut mot vita duken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om