Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skrämmande arbetsmiljö för länets kommunalare

NORRKÖPING
Var tredje medlem sjukskriven på grund av arbetet
Var tredje medlem i Kommunal i Östergötland har under de senaste tre åren någon gång varit sjukskriven på grund av sitt arbete.
Hälften av medlemmarna drabbas av våld och hot i sitt arbete.

Norrköping2001-06-06 00:00
Det här framgår av en enkätundersökning Kommunal gjort i sina 24 sektioner i Östergötland.
- Det är skrämmande uppgifter vi fått fram och läget är betydligt allvarligare än vi trodde, säger ombudsman Ulf Persson i Kommunal Östergötland. Vi ser nu konsekvenserna av 90-talets besparingar.

<b>Jäkt</b>
På Kommunals kongress förra veckan redovisades en arbetsmiljöundersökning för hela landet. Den pekade på mer jäkt, mer tunga lyft, mer ensidiga arbetsuppgifter för kommunalarna.
- Allt pekar åt fel håll, säger Persson. Nu måste vi på allvar ta itu med de här frågorna.
- Vi ska göra en ny enkät i länet och då bryta ner den till de enskilda arbetsplatserna. Vi måste hitta de dåliga arbetsplatserna. Beroende på hur det ser ut på varje arbetsplats kan vi rikta åtgärderna.
Då det gäller hot och våld planerar Kommunal i Östergötland en konferens i höst. Konferensen ska handla om hur hot och våld i arbetet kan förebyggas.

<b>Inga vikarier</b>
Arbetsmiljörapporten på kongressen visade att mest jäktigt har personalen i landstinget. 81 procent ansåg att de var jäktade, bland alla kommunalare klagar 71 procent på jäkt.
- Vår egen enkät visade att 77 procent inte får någon ersättare då de är borta, säger Persson. Andra måste ta över deras arbetsuppgifter eller också blir de liggande. Detta skapar givetvis stress. När man inte hinner med tar man gärna med sig problemen hem. Detta befrämjar inte hälsan.
- Vården har ett stort personalbehov de närmaste åren. Men vem vill börja jobba inom vården med de urusla arbetsförhållanden som gäller i dag? Något radikalt måste hända på arbetsmiljöns område.

<b>Sämst för kvinnor</b>
Kongressrapporten "kommunalarnas arbetsmiljö 1998-1999 - ett förlorat årtionde" grundar sig på statistik från SCB.
Rapporten visar att nästan sju av tio kommunalare anser att olämpliga arbetsställningar är ett problem för dem.
Kvinnor har det värre än män. Varannan kvinna utför dagligen tunga lyft i sitt jobb. Bland männen har bara var tredje tunga lyft. Kvinnorna är också mer jäktade än männen.
Deltidsanställda har sämre arbetsmiljö än heltidsanställda.

<b>Politikers drömbild</b>
Kommunal och politikerna verkar leva i skilda världar när det gäller arbetsmiljö. Ordförandena i landets kommunstyrelser anser att de erbjuder sina anställda goda arbetsvillkor.
- Politikerna måste ta sitt ansvar, säger Ulf Persson. Bland annat uppger 55 procent i vårt område att de inte kan påverka sin arbetstid. Nära hälften av de tillfrågade anger att deras arbetsmiljö totalt sett är direkt dålig.

<b>Mer arbetsmiljö</b>
- Även Kommunal måste ta sitt ansvar. Vi kan bara konstatera att vi misslyckats att driva arbetsmiljöfrågorna under 90-talets besparingsiver.
Persson menar att det var ett misstag att införa arbetsplatsombud som skulle svara för allmänfackliga frågor och arbetsmiljö. Flera skyddsombud hoppade av då de ville jobba endast med arbetsmiljön.
Kommunals kongress förra veckan beslutade att återinföra skyddsombuden.
- Nu ska vi utse ett stort antal ombud som endast ska syssla med arbetsmiljöfrågor. Jag tror det innebär en förbättring och större möjligheter att hitta problemen.
Kommunal i Östergötland har omkring 28 000 medlemmar. Den regionala arbetsmiljöenkäten har gått ut till 485 medlemmar, varav 470 svarat. Det är en svarsfrekvens på 70 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om