Skrämd handläggare låste in sig på jobbet
En bidragshandläggare slogs i förra veckan blodig på sitt arbete i Norrköping. Personalen blev livrädd för den våldsamme bidragssökaren och låste in sig.Våld och hot har blivit ett arbetsmiljöproblem för socialarbetare.
- Det kan aldrig accepteras att någon i sin yrkesutövning och på grund av sitt arbete blir utsatta för direkt våld. Hot och våld skadar, ger smärta, skapar rädsla och otrygghet samt kränker den som drabbas, säger förbundsordförande Christin Johansson.
Har förvärrats
I Norrköping finns ingen tillförlitlig statistik över antalet hot och våld mot socialarbetare. Men Gun-Britt Skill, avdelningschef på försörjningsstödskontoret Norr, har uppfattningen att situationen förvärrats på försörjningsstödskontoren.
-Tyvärr har det blivit så. Pengar väcker starka känslor, säger Gun-Britt Skill.
Senast i onsdags blev en bidragshandläggare i Norrköping slagen av en aggressiv 20-åring som sökte försörjningsstöd. Han hotade att det skulle bli värre om han larmade polis. Räddningen blev istället ett par assistenter som hörde oljud från rummet. De möttes av en blodig kollega och larmade polis.
- Men mannen gav sig inte, utan fortsatte göra utfall mot personalen. Han hotade att slå assistenterna sönder och samman. Folk blev jätterädda och rusade in på rummen och låste in sig, berättar Gun-Britt Skill.
Larmade kontor
Händelsen inträffade på förmiddagen och försörjningsstödskontoret höll stängt resten av dagen. Händelsen är polisanmäld och personalhälsan inkopplad för att stödja och hjälpa personalen.
- Verbala hot händer flera gånger om året. Men jag har aldrig förut varit med om att någon blivit slagen, säger Gun-Britt Skill. Jag trodde nästan inte att det kunde hända för vi är noggranna med att aldrig släppa in någon som är berusad eller narkotikapåverkad.
Miljön har förändrats på försörjningsstödskontoret under åren. Bidraghandläggarnas rum är låsta, försedda med larm och flera utgångar. Väntrummets personal på Norr sitter bakom dubbla luckor av säkerhetsskäl.
- För något år sedan var det en man som lyckades hoppa in genom luckan. Därför har vi idag en fast innerlucka med hål att prata igenom som på banken, säger Gun-Britt.
- Ibland kan det kännas irriterande när kontakten försvåras av att det blänker reflexer i rutan. När jag började arbeta på 70-talet var det helt öppet. Vi satt bakom skrivbord i olåsta arbetsrum. Så nog har det förändrats, fortsätter hon.
På Försörjningsstödskontoret Söder uppskattar man att det görs ungefär fem anmälningar om tillbud varje år och säkerhetsaspekten är del av det vardagliga arbetet.
- Jag tror inte personalen är rädd, men det negativa säkerhetstänket är levande. Det är alltid två som åker på hembesök och de skriver alltid upp vart de åker, säger Mats Svahn, avdelningschef på försörjningsstödskontoret Söder.
Åtalad för olaga hot
Igår åtalades en 41-årig man för olaga hot som hotat en bidragshandläggare med stryk om de träffades på stan. Det skedde när mannen i slutet av maj förra året uppmanades lämna kompletterande uppgifter för att få akut bidrag. Han brusade upp och enligt tjänstemannen sa han: "Om vi träffas där ute skulle jag kunna slå ner dig. Jag kan bli vansinnig, man ska inte reta mig."
Handläggaren kände stort obehag efter det inträffade och var rädd att 41-åringen skulle verklighet av hoten. "Det han sade under några få minuter påverkade mig under lång tid" säger han.
Kritisk
Polisen tar larmen från försörjningsstödskontoren på allvar, anser de Folkbladet varit i kontakt med. Men Gun-Britt Skill är kritisk till att förundersökningar lagts ned eftersom hoten skett via ombud.
- Någon har sagt "hälsa den där att han ska passa sig" och sådant. Men åklagaren hävdar att ord står mot ord. Det tycker jag är ett hot mot rättssäkerheten, säger Gun-Britt Skill.
Chefsåklagare Torsten Angervåg förklarar att olaga hot kan vara svårt att påvisa.
- Vi tar det på allvar och många åtal väcks, säger han. Men olaga hot kan vara svårt att komma åt rent juridiskt. Ofta kan hoten vara förtäckta "det här ska du få ångra" kan betyda att någon tänker JO-anmäla någon, det behöver inte vara ett hot om våld. Det känner vi själva av inom min yrkeskår och vi har full förståelse för det obehag hoten innebär.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!