Skördetid i trädgårdarna
NORRKÖPINGRegn och rusk, mörka kvällar och lite kyligare ute. Visst känns det som om hösten står och knackar på dörren. Höst är skördetid och skördar gör man runt om i staden just nu. I trädgårdarna lyser det av färger i fruktträden även om äpplena kanske inte är av bästa kvalitet på grund av rönnbärsmalen.
Blommor finns det fortfarande gott om i Bosse Olssons koloniträdgård. Strålrudbeckian lyser vackert gul i det annars gråtrista och höstliknande vädret. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Men bland kolonilotterna på Himmelstalund är höstskörden redan inne på sluttampen. Folkbladet hittar Josef och Behiye Konac som passar på att skörda mellan regnskurarna. Det lyser rött, grönt och gult bland de gröna bladen.
<b>Nöjd med skörden</b>
Squash, pumpa, broccoli, persilja, rödbetor, morötter, paprika, peppar, vinbär, gurkor och tomater är några av de grönsaker som fortfarande finns eller har funnits på kolonilotten. Inne i växthuset växer slanggurka och paprika liksom chilipeppar.
- Ni kommer lite för sent, upplyser Josef Konac om, när vi berättar att vi är nyfikna på hur årets skörd ser ut.
Han är mycket nöjd med sin skörd i år. Trots den stundtals varma och torra sommaren har han inte behövt vattna mer än en gång per vecka.
- Man ska inte vattna växterna för mycket. Då blir rötterna lata och söker inte efter vatten på egen hand, säger han.
Josef Konac visar en jättelikpumpa som gömmer sig bakom den lilla stugan på kolonilotten.
- Den väger nog mellan 20 och 25 kilo, säger han och håller upp den för fotografering.
Josef Konac kommer från Turkiet. De flesta av grönsakerna som finns på kolonilotten odlas även i hans hemland.
- Men vi odlade även fikon och vindruvor där hemma.
En vinranka finns även på kolonilotten i Himmelstalund och gömmer sig bakom vinbärsbuskarna, men har inte gett några bär i år. Vissa av grönsakerna är från fröer som hans bröder som bor i Schweiz och Tyskland har skickat till honom. Andra fröer kommer så långt som från Syrien.
<b>Vackra färger</b>
Bland Skarphagens koloniträdgårdar blommar det fortfarande för fullt i regnbågens alla färger. Bosse Olsson håller så sakta på med att göra i ordning trädgården inför höst- och vintersäsongen. Lite vemodigt känns det nog, efter att ha tillbringat hela sommaren i den lilla stugan.
Potatisen är slut för i år och likaså är jordgubbarna. Men det var en bra skörd i år, enligt Bosse Olsson. Än väntar tomater och gurka på att mogna klart. Jordgubbsplantorna klippte han ner häromdagen och strödde lite gödsel över dem. Nästa år hoppas han på lika många bär som i år.
Bosse Olsson odlar i ett trädgårdsland som är lite upphöjt. Det ger lite mer värme i jorden, men dessutom är marken under full med blålera och inte så bra att odla i annars, säger han och fortsätter arbetet i trädgården när Folkbladet lämnar honom.
Hos Kickan Ritzman blommar höstsyrenen för fullt. Blommor i vackra rosa och vita färger välkomnar gästerna in på hennes tomt.
- De börjar blomma i mitten av augusti och fortsätter att göra så i en och en halv månad ungefär, berättar Kickan Ritzman.
Kanske kan de vackra blommorna bidra till att hålla hösten borta ytterligare någon tid.