Skolungdomars drogvanor kartlagda
NORRKÖPINGFärre dricker alkohol, men de som gör det dricker i stället mer än tidigare. Bland 14-åringarna i Norrköping har närmare 40 procent druckit sig berusade någon gång. Lika många säger sig kunna få tag på narkotika om de skulle vilja.Det visar en enkätundersökning som Norrköpings brottsförebyggande råd har genomfört i årskurs åtta och nio vid stadens högstadieskolor samt i årskurs ett på gymnasieskolorna.
<B>Flera gånger</B>
Bland eleverna i årskurs åtta har närmare 40 procent av flickorna och pojkarna någon gång druckit så mycket alkohol att de blivit berusade. Många har gjort det flera gånger. Några få dricker alkohol så ofta som varje vecka.
De yngre säger att de främst dricker på grund av grupptrycket, men också för att våga mer samt för att man kanske har det jobbigt på något sätt. ?För att se tuff ut? och ?man tror att man är cool? är kommentarer som dominerar.
När eleverna har uppnått gymnasieålder tenderar svaret ?det är roligt? att vara genomgående, liksom ?man slappnar av och har roligare?.
<B>Alkoläsk</B>
I årets enkätundersökning är det nästan hälften som säger att de inte druckit något de tre senaste månaderna.
Förra året sa en dryg tredjedel samma sak. Däremot dricker man i år mer av flera olika alkoholhaltiga drycker såsom starköl, alkoläsk och starksprit.
Bland eleverna i årskurs åtta får 11 procent av pojkarna och 13 procent av flickorna tag på alkoholen via sina föräldrar. Liknande siffror gäller för de andra årskurserna. Men annars är kamrater den vanligaste vägen till alkohol.
Väldigt många av eleverna säger sig kunna få tag på narkotika om de skulle vilja det. Även bland de yngre eleverna i årskurs 8 är det vanligt. 37 procent av pojkarna och lika många av flickorna säger att de tror sig kunna få tag på narkotika. Bland gymnasieelverna är det två tredjedelar som tror sig kunna få tag på narkotika om de skulle vilja.
<B>Likvärdiga</B>
Däremot är det inte så många som har provat andra droger än alkohol.
Fem procent av pojkarna i årskurs åtta har provat hasch en eller flera gånger och fyra procent av flickorna. De siffrorna är ungefär likvärdiga i de andra årskurserna.
Något som förändrats är att det är många fler killar än tjejer som säger att de aldrig druckit sig berusade. Likadant är det när det handlar om rökning. Fler tjejer än killar röker. Men snusandet är fortfarande vanligast bland pojkarna.
FOTNOT: I undersökningen, som genomfördes under januari 2001, deltog 712 gymnasieelever, 1 130 elever i årskurs nio samt 1 196 elever i årskurs åtta. Norrköpings brottsförebyggande råd har genomfört en enkätundersökning årligen sedan 1997.
<font size=3><B>?Ungdomarna måste få mer självkänsla?</font size=3></B>
<B>? Mycket handlar det om grupptryck. Men också om att vara tonåring och vilja testa gränser. Något som gjorts i alla tider, säger enhetschef Elisabeth Andersson vid Frinavet.
Nedskärningar, avsaknad av vuxna förebilder samt frånvaron av samtal tror hon är andra orsaker till att många ungdomar provar alkohol och i viss mån narkotika.</B>
? Vi har varit lite oroliga då det pratats mycket om hembränt bland ungdomarna den senaste tiden. Men vi har gemensamt tagit itu med den frågan med skolorna här i området, säger Elisabeth Andersson.
Förebyggande arbete är absolut nödvändigt, menar hon. Ett arbete som ibland blir lidande på grund av exempelvis dålig ekonomi.
? Nedskärningar överallt leder till att många blir mer eller mindre slutkörda och inte hinner eller orkar samtala med varandra. Vuxna förebilder saknas för de unga i dag, vilket är förödande, säger hon.
? Vi måste ge ungdomarna självkänsla. Allt handlar om att bli säker på sig själv och att våga stå emot grupptrycket.
<B>Yngre tonåringar</B>
Det finns en trend att alkohol och droger blir vanligare hos allt yngre barn och tonåringar. Elisabeth Andersson säger sig ha sett en del av det. Därför är det så oerhört viktigt att kunna erbjuda bra aktiviteter i området som lockar ungdomarna att välja dessa i stället för drogerna.
Trots de negativa bilder som ofta ges av frånvarande föräldrar finns ljuspunkter. I förra veckan inbjöd Frinavet föräldrar för att diskutera vad de kommande ljusa sommarkvällarna kan leda till då ungdomar samlas i gäng och kanske dricker en hel del. Kvällen gick under titeln ?Vem bryr sig om våra barn??. 50 personer hade man gjort plats för i lokalerna. Drygt 100 föräldrar kom.
? Det kändes oerhört roligt att bära in stol på stol för att alla skulle få en sittplats, säger Elisabeth Andersson.
<B>Alkohol flödar</B>
Diskussionerna var många och långa. För sommaren är snart här. Midsommar och skolavslutning är helger då alkoholen tenderar att flöda och många kanske gör sin första erfarenhet av att vara berusad då.
? Visst är det viktigt att göra insatser just vid dessa helger, men arbetet däremellan är desto viktigare. Det är då grunden läggs. Kanske kan arbetet då förhindra att någon provar hasch för första gången vid en skolavslutningsfest.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!